p

Arktisen merijään laajuus supistuu nopeasti

Toukokuussa arktisen alueen lämpötila pysyi keskiarvon yläpuolella, ja merijään laajuus supistui nopeasti. Toukokuun lopulla määrä laski lähes samalle tasolle kuin vuonna 2006, jolloin määrä oli pienimmillään sitten satelliittimittausten aloittamisen. Analyysi Washingtonin tiedemiesten mukaan (University of Washington) viittaa siihen, että jään määrä on laskenut edelleen viime vuosiin verrattuna.

On kuitenkin aivan liian aikaista vielä sanoa, tuleeko tästä kesästä ennätyksellinen. Se riippuu säästä ja tuuliolosuhteista tulevina kuukausina.

Arktisen merijään laajuus oli keskimäärin 13,10 miljoonaa neliökilometriä toukokuun lopussa. Se oli noin 500 000 neliökilometriä alle vuosien 1979-2000 keskiarvon, ja häviämistahti  oli 68 000 neliökilometriä päivässä. Toukokuun sulamisvauhti oli suurin, sitten satelliitti mittausten aloittamisen.

Arktisen meren toukokuun merijään pinta-ala on laskenut vuosien 1979-2010 välillä 2,41% vuosikymmenessä.

Arktisen alueen ilman lämpötilojen keskiarvo toukokuussa oli normaalia korkeampi, jatkuva lämpötilojen nousu on jatkunut viime talvena. Lämpötilat olivat 2-5 astetta keskiarvon yläpuolella suuressa osassa Jäämerta. Kanadan arktiset alueet olivat poikkeus yleisestä suuntauksesta, jossa lämpötilat olivat hieman viileämpiä kuin keskimäärin muilla alueilla.

Lue lisää National Snow and Ice Data Center'in sivulta »» (engl)

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.