p

Yli 3000 mielenosoittajaa vaati kansanedustajia hylkäämään ydinvoimaesityksen

Helsingin Rautatientorille ja myöhemmin Eduskuntatalon eteen kokoontui eilen (8.5) iltapäivällä poliisin arvion mukaan yli 3000 mielenosoittajaa vaatimaan vastuuttomien ydinvoimahakemusten hylkäämistä. Mielenosoittajien joukossa oli myös kansanedustajia, jotka toivat esiin perusteitaan ydinvoiman lisärakentamisen vastustamiselle.

Ydinvoiman vastainen mielenosoitus Helsingissä eduskuntatalon edessä. Kuva: Satu Pitkänen

”Näin suuri osallistujamäärä on tärkeä signaali kansalaisten tahdosta. Tämän päivän sateen uhka tuntui olevan mielenosoitukseen osallistuneille paljon pienempi kuin se millaiseksi ydinvoiman lisärakentaminen koetaan”, totesi Janne Björklund Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Mielenosoittajat vaativat myös tehokkaampaa otetta uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden käyttöönotossa. Useat kansanedustajat toivat esiin myös perusteitaan lisäydinvoiman vastustamiselle.

”Meillä on kaikki mahdollisuudet toteuttaa kestävää kehitystä ja kestävää energiapolitiikkaa, mutta se edellyttää, että tämä suunnitelma kahdesta uudesta reaktorista torjutaan. Elämme sellaista aikaa, joka on ratkaisevaa ihmiskunnan historiassa", Erkki Tuomioja (sdp) sanoi.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäen (vas.) mukaan Suomesta yritetään tehdä ydinvoimareservaattia.

"Kahden uuden voimalaitosyksikön myötä Suomesta tulisi maailman suurin ydinjätteen tuottaja asukasta kohden. Suomalaiset kantavat onnettomuusriskin ja säteilevän ydinjätteen, vaikka sähköstä tuotetaan iso osa vientiin. Jyrki Katainen on puhunut, ettei tuleville sukupolville saa jättää velkaa. Miksi saisimme sitten jättää tuleville sukupolville ydinjätettä?" Arhimäki kysyi.

Myös kansanedustaja Christina Gestrin (rkp) toi esiin ydinvoiman vastaiset perusteensa. ”Om riksdagen beviljar två kärnkrafttillstånd, blir Finland en nettoexportör av kärnkraftel. Jag vill inte att Finland skall bli Europas kärnkraftsparadis. Jag vill inte lägga en ännu större kärnkraftsbörda på mina barn. Därför röstar jag nej till mera kärnkraft”, Gestrin totesi.

Uusiutuvasta energiasta on mahdollisuus rakentaa menestystä, vientiä ja piristystä teollisuudellemme.

"Luulen että ne jotka miettivät asiaa, tarvitsevat uskallusta. Uskallusta nähdä toisenlainen Suomi, joka ei roiku menneessä. Suomi voi olla edelläkävijä", totesi ministeri Anni Sinnemäki (vihr.).

Äänestä ydinvoima historiaan -kampanjan kautta jo yli 26 000 äänestysikäistä suomalaista on sitoutunut äänestämään vuoden 2011 eduskuntavaaleissa sellaista kansanedustajaa, joka eduskunnassa äänestää lisäydinvoimaa vastaan. Kampanjaan osallistuvat Keskustanuoret, Keskustan Opiskelijaliitto, Sosiaalidemokraattiset Opiskelijat, Svensk Ungdom, Vasemmistonuoret, Vasemmisto-opiskelijat, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto, Suomen Luonnonsuojeluliitto, Natur och Miljö, Maan ystävät, Luonto-Liitto ja Greenpeace.

Turvalliset energiaratkaisut riittävät kattamaan suomalaisten sähköntarpeen. Bioenergialla voidaan tuottaa lisäsähköä yhden ydinreaktorin verran, tuulivoimalla yhden reaktorin verran ja energiansäästötoimilla voidaan sähkön tarvetta vähentää yhden ydinreaktorin tuotannon verran. Näiden ratkaisujen toteuttaminen toisi työtä yhteensä useille kymmenille tuhansille suomalaisille kotimarkkinoilla ja vientiteollisuudessa.

Lähde: Suomen luonnonsuojeluliitto 

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.