p

Ydinvoimapäätöksen kiirehtiminen on historiallinen virhe

Kouvolassa 22.-23.5. kokoontuneen Suomen luonnonsuojeluliiton liittokokous pitää Suomen hallituksen energiapakettia vastuuttomana ja sen perusteluja virheellisinä. Liitto arvostelee valtioneuvostoa erityisesti siitä, ettei se ole selvittänyt miten sähkön omavaraisuus voidaan toteuttaa ilman lisäydinvoimaa, ja millaisia vaikutuksia tällä olisi taloudellisesti ja työllisyyden kannalta.

Vuonna 2002 kansanedustajat johdatettiin harhaan petetyillä lupauksilla energiatehokkuudesta ja uusiutuvasta energiasta. Näin aiotaan tehdä nytkin. Ydinvoimapäätösten käsittelyaikataulu on poikkeuksellinen, ja eduskunta on aiemmin kokoontunut heinäkuussa vain kriisitilanteissa. Sen sijaan esitetty uusiutuvan energian paketti on tulossa eduskunnan käsittelyyn vasta syksyllä. Käsittelyjärjestys on väärä.

Liittokokouksen mielestä Suomen ydinvoimapäätös vaatii aikalisän. 

Vuonna 2005 eduskunnassa hyväksytty ydinvastuulaki tulee saattaa asetuksella voimaan ennen kuin uusista ydinvoimalaluvista tehdään päätöksiä. Uusi laki määrittää rajoituksettoman vastuun ydinvahingoista laitoksen haltijalle. Tämä on normaali käytäntö kaikessa teollisessa toiminnassa.

Lisäydinvoimalla saavutettavat hiilidioksidipäästövähennykset ovat VTT:n tuoreen arvion mukaan noin miljoona tonnia reaktoria kohden. Näin saavutettavat päästövähennykset jäävät 2-3 prosenttiin verrattuna Suomen nykyisiin päästöihin. Energiapakettia hallitukselle esitellyt ministeri Mauri Pekkarinen väitti 21.4.2010, että lisäydinvoimalla saavutetaan 10 miljoonan tonnin päästövähennykset.

Luonnonsuojeluliitto pitää Pekkarisen toimintaa harhaanjohtavana. Ydinvoiman viherpesu tehosi vuonna 2002, eikä saa onnistua enää nykytilanteessa. Nykyiset kansanedustajamme uhkaavat jäädä historiaan epäonnistuneen ydinvoimapäätöksen myötä.

Ydinvoimapäätökset hidastaisivat jälleen Suomen siirtymistä kestävään ja turvalliseen energiatalouteen. Uusiutuvien energialähteiden ja energiatehokkuuden kehittämiselle ei jäisi todellista tilausta lisäydinvoiman jälkeen.

Lähde: Suomen luonnonsuojeluliitto

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.