p

WWF ja SLL: Pallas-laki jatkaa hallituksen huonoa luonnonsuojelupolitiikkaa

Eduskunta hyväksyi eilen täysistunnossaan esityksen Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta annetun lain muuttamisesta. Muutos muun muassa mahdollistaa kansallispuistossa sijaitsevan hotellin huomattavan laajentamisen. Luonnonsuojelujärjestöt ovat vastustaneet lisärakentamista kansallispuiston alueelle.

Luonnonsuojeluliitto ja WWF pitävät Pallas-lakia yhtenä esimerkkinä hallituksen epäonnistuneesta luonnonsuojelupolitiikasta.

”Henkilökohtaisesti olen erittäin pettynyt eduskunnan päätöksestä, joka on varallinen ennakkotapaus ja voi johtaa rakentamiseen muissakin kansallispuistoissa”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

"Tällaisen muutoksen tekeminen luonnonsuojelulainsäädäntöön on erityisen tarpeetonta siksi, että Pallaksen tapauksessa lain muuttamista ei edellytä mikään yleinen etu, kuten matkailun, työllisyyden tai luonnonsuojelun edistäminen. Näitä on mahdollista edistää yhtä tehokkaasti nykyisen lainsäädännön vallitessa.”

"On väärin ja eduskunnan arvovallan murentamista muuttaa lakeja vain siksi, että yksi yritys saisi rakentaa luonnonsuojelualueelle", korostaa puolestaan Suomen luonnonsuojeluliiton luonnonsuojelupäällikkö Ilpo Kuronen.

Rakentamista on luonnonsuojelujärjestöjen lisäksi vastustanut suuri joukko yksityisiä kansalaisia. Laajan kansanliikkeen työ ei ole ollut turhaa; hotellirakennusta saatiin julkisen keskustelun avulla pienennettyä 500 vuodepaikasta 320:een. Hanke voi vielä kaatua kaavoitusvaiheessa pakolliseen tarkempaan ympäristövaikutusten arviointiin.

"Pallas-laki osoittaa, että hallituksen kauniit sanat YK:n luonnon monimuotoisuuden vuodesta eivät vastaa sen tekoja", Ilpo Kuronen toteaa.

Liisa Rohweder ja Ilpo Kuronen listaavat hallituksen huonoja luonnonsuojelupäätöksiä: Pallaksen tapaista lisärakentamista suunnitellaan jo nyt Kolin kansallispuistoon; Selkämeren kansallispuiston esityksestä on poistettu valtiolle kuuluvia alueita kalanviljelylaitosten ja ammattikalastajien taloudellisten etujen takia ja Sipoonkorven kansallispuistoa viivytellään, vaikka kaikki kunnatkin kannattavat sitä. Lisäksi metsästys aiotaan tuoda etelän kansallispuistoihin, vaikka sitä ovat vastustaneet kävijätutkimukset, gallupit, ulkoilujärjestöt ja asiaa tutkinut laajapohjainen työryhmä.

Lähde: WWF Suomi ja Suomen luonnonsuojeluliitto

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.