p

Olkiluoto 3:n ongelmat jatkuvat

TVO ilmoitti tänään, että Olkiluoto 3:n valmistuminen lykkääntyy jälleen, eikä valmistumisajankohdasta ole edes uutta arviota. Greenpeace muistuttaa, että jos Suomeen tilattaisiin uusia ydinreaktoreita, vaihtoehtona olisivat uudet Olkiluoto 3 -tyypin EPR-reaktorit tai prototyypit, joista ei länsimaissa ole vielä mitään kokemusta. Molemmissa tapauksissa Olkiluoto 3:n ongelmien toistuminen olisi lähes varmaa.

Reaktorin valmistumisesta sähköntuotantoon kuluu vähintään 12 kuukautta, sillä käyttöluvan ja käyttöönoton edellyttämät testit ja tarkistukset vievät oman aikansa. Olkiluoto 3 ei siis välttämättä tuota sähköä edes vuonna 2013.

- Olkiluoto 3 -reaktorin tietokonejärjestelmien suunnittelu ei vieläkään täytä ydinturvallisuusmääräyksiä. Hitsauksen ja laadunvarmistuksen leväperäisyys on jatkunut raskaiden komponenttien asennuksessa. Uusi myöhästyminen nostanee kustannusarvioiden ylityksen lähelle kolmea miljardia euroa, eli hankkeen hinta on pian kaksinkertaistunut. On sulaa hulluutta edes keskustella lisäydinvoimasta, kun Olkiluoto 3:n suunnittelu- ja laatuongelmat ovat ratkaisematta ja laskun maksajasta ei ole selvyyttä, Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllyvirta toteaa.

Lähde: Greenpeace
Kuva: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.