p

Öljyvuoto odotettua pahempi


päivitetty ja täydennetty 18.5 klo 4.40

Taistelu öljyvuodon aiheuttamaa ympäristötuhoa vastaan jatkuu. Aikaisemmin sunnuntaina tutkijat havaitsivat, että öljyä meressä pinnan alla oli useissa kerroksissa paljon arvioitua enemmän, jopa yli kilometrin syvyyteen.


Aiemmat yritykset ovat epäonnistuneet ja ne on jouduttu keskeyttämään.

Uutisten mukaan öljy-yhtiö BP on onnistunut noin 1,6 kilometrin pituisen öljyputken asentamisessa keräämään merenpohjasta vuotavaa öljyä tankkeriin Meksikonlahdella. Putken avulla ainakin osa mereen vuotavasta öljystä saadaan kerättyä talteen.

Öljy-yhtiö BP arvioi, että noin 5000 barrellia öljyä vuotaa mereen joka päivä. Useiden tutkijoiden mukaan vuoto voi olla jopa kymmenen kertaa suurempi kuin BP:n arvio.

Öljyä on vuotanut Meksikonlahteen lähes kuukauden ajan, joten meressä on mahdollisesti jo miljoonia litroja öljyä.

"Systeemin toipuminen tästä määrästä öljyä ja kaasua voi kestää vuosia, mahdollisesti vuosikymmeniä", kertoo Georgian yliopiston professori Samantha Joye BBC:lle. "Emme ole koskaan nähneet mitään vastaavaa. On mahdotonta käsittää vaikutusta".

Yhdysvaltain johto vaatii öljy-yhtiö BP:tä sulkemaan vuodon kokonaan ja siivoamaan öljyn merestä.

Presidentti Barack Obama on moittinut poliitikkoja liian läheisistä suhteista öljyteollisuuteen. Hän on myös luvannut uusia ympäristösäädöksiä öljynporaukseen, sekä perustaa tutkintakomission selvittämään Meksikonlahden öljyvuotoa.

Vuoto alkoi 20. huhtikuuta öljynporauslautan räjähdettyä.

Lähteet: YLE, HS, TS

Meksikonlahden öljykatastrofista kuvia

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.