p

Mehiläisten joukkotuho

Maapallo saattaa olla biologisen katastrofin partaalla. Yhdysvalloissa yli kolmasosa sen mehiläispopulaatioista ei ole selvinnyt talven yli, uutisoi guardian.

On huolestuttavaa näyttöä siitä, että jo neljäntenä vuonna peräkkäin kolmasosa mehiläisyhdyskunnista menehtyy talven aikana.

Vuoden 2006 jälkeen on yli kolme miljoonaa mehiläisyhdyskuntaa kuollut yhdysvalloissa ja miljardeja mehiläisiä maailmanlaajuisesti. Tutkijat eivät tarkalleen tiedä mikä aiheuttaa katastrofaalisen lajin romahtamisen.

Amerikkalaiset tiedemiehet ovat löytäneet 121 eri torjunta-aine näytettä mehiläisvahasta ja siitepölystä, ja se vaikuttaa uskottavalta syyltä tutkijoiden mukaan.

Maailman eläintautijärjestö (OIE) ilmoitti viime viikolla, ettei ole yhtä ainoaa syytä, mutta yhtenä on torjunta-aineiden holtiton käyttö,  joka voi vahingoittaa mehiläisten terveyttä ja saattaa tehdä niistä alttiimpia sairauksille. Kesäisin mehiläiset altistuvat  monille maanviljelijöiden käyttämille kemiallisille torjunta-aineille, eikä kellään ole käsitystä niiden vaikutuksesta.

Mehiläiset vaikuttaa maailmanlaajuisesti elintarvikkeiden tuotantoon, ja niiden joukkotuho merkitsisi hirvittävää biologista katastrofia.

Kukkivat kasvit vaativat hyönteisten pölytystä ja tehokkain niistä on mehiläinen, joka pölyttää 90 kaupallista viljelykasvia maailmassa. Samoin kuin useimpia hedelmiä ja vihanneksia.

Jos kiinnostaa lue lisää cuardian lehden sivulta  (engl)

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.