p

Hallitus satsaa luonnonsuojeluun

Hallituksen tänään antama lisätalousarvioehdotus sisältää mittavia panostuksia luonnonsuojelualueiden palvelujen kehittämiseen sekä ympäristönsuojeluun.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki iloitsee siitä, että talouden tiukoista ajoista huolimatta hallitus haluaa sijoittaa merkittävästi luonnonsuojelualueiden kehittämiseen. "Kansallispuistot ja muut merkittävät luontokohteet ovat Suomessakin tärkeitä matkailuvaltteja. On arvokasta, että hallituksen tämänpäiväiset ratkaisut tukevat luonnonsuojelua ja avaavat samalla oven matkailupalvelujen kehittämiseen", Lehtomäki kiittelee.

Hallitus ehdottaa Espoossa sijaitsevan Nuuksiokeskuksen osakepääoman korotukseen 2,3 miljoonaa euroa. Suomen suosituimman kansallispuiston yhteydessä sijaitseva keskus toimii tulevaisuudessa entistä paremmin valtakunnallisena porttina suomalaisen luonnon ja luonnonsuojelun esittelemiseen Keskuksesta kaavaillaan puurakentamisen lippulaivahanketta. Se tulee edustamaan myös energiatehokkuuden huippua. Nuuksiokeskuksella on merkittävä rooli jo vuoden 2012 Helsingin designpääkaupunkitapahtumien areenana. Nuuksiokeskuksen rakentaa kiinteistöyhtiö, jonka omistajina valtion lisäksi ovat Espoon kaupunki ja Solvallan opisto.

Hallitus ehdottaa 1,2 miljoonaa euroa Limingan kunnassa sijaitsevan Liminganlahden kansainvälisen luontokeskuksen rakentamiseen. Liminganlahti on Suomen merkittävin, maailmanlaajuisestikin tunnettu lintujen pesintä- ja levähdysalue. Oulun seudun matkailun kärkihankkeisiin kuuluva luontokeskus rakennetaan yhteistyössä Limingan kunnan kanssa. Alueen palvelujen järjestäminen tapahtuu tiiviissä yhteistoiminnassa maakuntaliiton, alueen kuntien, yritysten ja järjestöjen kanssa.

Suomen öljyntorjuntavalmius astuu harppauksen eteenpäin, kun hallitus ehdottaa kahta miljoonaa euroa rakenteilla olevan merivoimien monitoimialuksen varustamiseen. Alukseen tuleva öljynkeräysjärjestelmä toimii myös vaikeissa jääoloissa. Aluksen hankinta tukee lähes kokonaan kotimaista työllisyyttä. Sen arvioidaan valmistuvan kuluvan vuoden lopulla.

"Investointi Itämeren öljyntorjunnan parantamiseen on tärkeä signaali myös muille rantavaltioille varsinkin juuri Helcomin ministerikokouksen alla", muistuttaa ministeri Lehtomäki.

Hallituksen päätöksen mukaan haja-asutusalueen jätevesien käsittelyyn liittyvä neuvontajärjestelmä käynnistynee syksyllä. Asiantuntevan neuvojan avulla vältetään tarpeettomat yli-investoinnit. Hallitus ehdottaa lisätalousarviossa yhden miljoonan määrärahaa kiinteistökohtaisen neuvonnan järjestämiseen.

Lähde: Ympäristöministeriö

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.