p

Grönlannin jäätikkö sulaa nopeasti

Grönlanti sijaitsee pohjois Atlantin valtamerellä. Se on upeaa seutua vuonoistaan ja kallioisilla rannikolla muodostuneista jäätiköistä, joiden jääpeitteen paksuus on jopa 2 km. Jääpeite kattaa suuren osan saarta, mutta samalla se painaa maakuorta alaspäin. Nyt Miamin yliopiston tiedemiehet sanovat, - jää sulaa niin nopeasti, että maankuori nousee kiihtyvällä vauhdilla.

Tutkimuksen mukaan jotkut rannikkoalueet nousevat lähes 2,5 cm vuodessa, ja jos nykyinen suuntaus jatkuu määrä voi kiihtyä jopa viiteen senttimetriin vuoteen 2025 mennessä, kertoo professori Tim Dixon, Miamin yliopistosta. (Rosenstiel School of Marine and Atmospheric Science (RSMAS))

"Jään sulaminen on ollut tiedossa jo vuosia, mutta ilmastonmuutos edistää Grönlannin jääpeitteen sulamista", sanoo Dixon. "Se on yllättävää kun jää sulaa niin nopeasti, ja huolestuttavaa kun voimme todellakin nähdä maan kohoamisen". Kun jääpeite sulaa se kevenee, joten maanpinta nousee.

Sama prosessi on käynnissä Islannin ja Huippuvuorten jäätiköillä, kertoo dosentti Shimon Wdowinski, joka on ollut mukana tutkimuksessa.

Tutkimus on julkaistu Nature Geosckiencessä. "Accelerating uplift in the North Atlantic region as an indicator of ice loss."

Enemmän ja tarkemmin ScienceDailyn sivulta »

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.