p

BP:n öljyputken tukkiminen epäonnistui

Päivitetty 31.5.2010 klo. 6.05
Öljy-yhtiö BP ilmoitti epäonnistuneensa  yrityksessään tyrehdyttää valtavaa öljyvuotoa Meksikonlahdella. BP yritti kolmen päivän ajan tukkia vuotokohtaa pumppaamalla porausreikään muun muassa kemikaaleja ja porausliejua. Tarkoitus oli lopulta sulkea vuotokohta sementillä.

Aiemmin vähätelty öljyvuoto on osoittautunut historian pahimmaksi mikä koskaan on kohdannut Yhdysvaltoja. Mereen on joutunut vähintään 68 miljoonaa litraa öljyä, joka imeytyy Louisianan suomaille, uhkaa alueen ekosysteemiä ja tuhoaa kalastajien elinkeinon. Vuoto sai alkunsa öljynporauslautalla 20. huhtikuuta tapahtuneesta räjähdyksestä, jossa kuoli 11 ihmistä.

Öljy-yhtiö sanoo jatkavansa öljyvuodon tyrehdyttämistä toisin keinoin. Epäonnistumisen jälkeen BP ilmoitti vaihtavansa taktiikkaa ja yrittävänsä kerätä öljyä talteen uuden tekniikan avulla. Siinä merenpohjassa olevat vaurioituneet nousuputket katkaistaan kauko-ohjattavan robotin avulla. Paikalle asetetaan laite, jonka tehtävänä on kerätä öljyä vuotokohdasta ja siirtää se merenpinnalla odottavaan alukseen.

Tuloksia uudesta tukkimisyrityksestä voidaan odottaa aikaisintaan neljän päivän päästä.  Pisimmillään odottamista voi kestää viikon loppupuolelle saakka.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat varautuneet siihen, että öljyä vuotaa jossain määrin mereen jopa elokuuhun saakka.

Presidentti Barack Obama kuvasi öljy-yhtiön uusinta epäonnistumista yhtä raivostuttavaksi kuin sydäntäsärkeväksikin.

YLE, TS, HS


Katso öljyvuoto video täältä »

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.