p

Tutkimus haastaa ilmastopaneelin ennusteet

Turun yliopiston fysiikan laitoksella tehdyn tutkimuksen mukaan hiilidioksidilla on merkittävästi pienempi vaikutus ilmaston lämpenemiseen kuin tähän asti on luultu, kertoo tämän päivän Turun Sanomat

Turun Sanomien artikelissa kerrotaan tuloksien perustuvat muun muassa spektrianalyysiin. Tutkimusta johtaneen professori Jyrki Kauppisen mukaan ilmakehän lisääntyvä hiilidioksidi selittää vain 5–10 prosenttia maapallon havaitusta lämpenemisestä. "Ilmasto kyllä lämpenee, mutta ei kasvihuone-kaasujen takia", Kauppinen sanoo.

Kauppisen mukaan YK:n alaisen ilmastopaneelin eli IPCC:n tähänastisissa ennusteissa onkin kertaluokan kokoinen virhe.

"Kansainvälisen ilmastopaneelin laskema arvo on yli kymmenen kertaa suurempi kuin meidän laskemamme tulos", Kauppinen kertoo.

Ilmastopaneelin käsityksen mukaan ilmaston lämpeneminen on lähes kokonaan ihmisen aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen seurausta. Kauppisen mukaan ilmasto kestääkin paljon enemmän päästöjä kuin IPCC:n raporteissa on annettu ymmärtää.

"Minusta on kyse suoranaisesta väärentämisestä", Kauppinen huomauttaa.

Kauppinen ei ole ensimmäinen IPCC:n kriitikko. Paneeli on joutunut itsekin myöntämään muutaman virheelliseksi todetun ennusteensa.

Kohua aiheutti viime vuonna myös Climategateksi kutsuttu tietomurto, jonka seurauksena IPCC:n keskeisten tutkijoiden sähköposteja vuoti julkisuuteen.

Professori Jyrki Kauppinen aikoo julkaista tutkimustuloksensa Nature-lehden kesäkuun numerossa.

Kuva: Kuvakaappaus, J. Kauppinen/Turun Sanomat