p

Islannin tulivuorenpurkauksen tuhkaa levinnyt koko maan ylle

Islannissa Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkauksen ilmaan syöksemä tuhka on levinnyt perjantaiaamuun mennessä maan länsi- ja pohjoisosiin. Perjantaina aamupäivän aikana tuhkapilvi leviää koko maan ylle.

Keskiviikkona Islannissa alkanut tulivuorenpurkaus on saanut aikaan tuhkapilven, joka sisältää hiukkasten lisäksi mm. rikki- ja hiilidioksidia. Savu- ja tuhkapilvi on saapunut perjantaiaamuna Länsi- ja Pohjois-Suomen alueelle. Pohjois-Suomesta tuhkapilvi on kulkeutunut itään ja kaakkoon Venäjälle. Ilmatieteen laitoksen maanpinnan läheisissä ilmanlaatumittauksien pitoisuudet ovat pysytelleet tavanomaisella tasolla.

Ilmatieteen laitoksen torstaina 15. huhtikuuta tekemien leviämisennusteiden mukaan pilvi leviää ja kulkeutuu perjantaiaamun ja aamupäivän kuluessa koko Suomen ylle. Tuhkapilvi hälvennee osittain Suomen päältä ennusteen mukaan illan ja ensi yön aikana luoteesta alkaen. Osa maata voi kuitenkin jäädä edelleen tuhkapilven alle. Ennuste perustuu oletukseen, että päästöt jatkuvat muuttumattomina. Ilmavirtaukset suuntautuvat jatkossakin Islannista kohti Skandinaviaa ja manner Eurooppaa, joten purkauksen jatkuessa tuhkaa voi levitä Suomen ylle uudelleen.

Yön aikana Suomeen on levinnyt lännestä sateita. Sateet liikkuvat vähitellen itään. Maan länsiosassa sää poutaantuu aamupäivän aikana, muualla maassa illalla tai viimeistään ensi yönä. Sateet tulevat maan eteläosassa vetenä, pohjoisessa räntänä, paikoin jopa lumena. On mahdollista, että tuhkapilven myötä sade voi olla lievästi hapanta, mutta sillä ei ole merkittäviä vaikutuksia ympäristössä. Seuraava sadealue saapuu Suomeen lännestä lauantain aikana.

Pilven liikkeitä seurataan leviämismalleilla. Ilmatieteen laitos välittää lentoliikenteelle jatkuvasti tietoa pilven liikkeistä ja seuraa tilannetta, mikäli tulivuorenpurkaus jatkuu.

Lähde: Ilmatieteen laitos

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.