p

Hiilidioksidi edelleen tärkein ihmisperäinen ilmastoa lämmittävä kasvihuonekaasu

Ilmastotiede on viime aikoina pysynyt vilkkaan julkisen keskustelun kohteena. Ilmatieteen laitos pitää valitettavana, että ilmastotieteellistä tarkastelua kestämättömiä, tieteellisesti tarkastamattomia väitteitä käsitellään julkisuudessa tiedeuutisten kaltaisina.

Turun Sanomat uutisoi keskiviikkona 14.4. Turun yliopiston fysiikan laitoksen professori Jyrki Kauppisen haastattelun. Kauppinen esittelee tekemäänsä tutkimusta, jonka mukaan hiilidioksidilla on merkittävästi pienempi vaikutus ilmaston lämpenemiseen kuin mitä laaja kansainvälinen tutkimus on saanut tulokseksi. Kauppisen julkaisemattomien tulosten mukaan ilmakehän lisääntyvä hiilidioksidi selittää vain 5-10 prosenttia maapallon havaitusta lämpenemisestä. Kauppisen mukaan ilmasto lämpenee, mutta ei kasvihuonekaasujen vuoksi.

Kauppinen ei ole esitellyt tutkimusmenetelmiään, minkä vuoksi hänen väitteitään hiilidioksidin pienestä vaikutuksesta on hankala kommentoida tarkemmin. Ilmatieteen laitoksen tutkijat korostavat kuitenkin, että maapallon keskilämpötila on noussut esiteolliselta ajalta nykypäivään noin 0,8 astetta, kun ilman hiilidioksidipitoisuus on samanaikaisesti kasvanut yli kolmanneksella. Havaittua nopeaa lämpötilan nousua ei ole kyetty selittämään mitenkään muuten kuin ottamalla huomioon kasvihuonekaasujen määrän kasvu. Sen on taas osoitettu voivan johtua vain ihmiskunnan fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja maankäytön muutoksista trooppisissa metsissä.

IPCC yhä luotettava tietolähde ilmastonmuutoksesta

Professori Jyrki Kauppinen kritisoi Turun Sanomissa myös Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) tuloksia siitä, että ilmaston lämpeneminen on lähes kokonaan ihmisen aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen seurausta. Kauppisen mukaan IPCC:n tiedot ovat väärennettyjä.

Ilmatieteen laitos korostaa, että IPCC on järjestelmä, joka ei itse tuota uutta tietoa. IPCC-raportit ovat synteesi tuhansien tiedemiesten tutkimustuloksista ympäri maailman. Vuonna 2007 ilmestyneessä arviointiraportissa kirjoittajina toimi 1250 maailman johtavaa asiantuntijaa. Heidän tekstejään arvioi ja kommentoi 2500 alan asiantuntijaa. Satojen alansa kansainvälisten huippuasiantuntijoiden vuoropuhelu varmistaa tasapainoisen kokonaisnäkemyksen kaikissa keskeisissä kysymyksissä.

Professori Kauppinen viittaa kirjoituksessaan tutkijoiden syyllistyneen väärinkäytöksiin. Tuore Iso-Britannian alahuoneen tekemä selvitys toteaa, että tieteellisiä väärinkäytöksiä ei ole tapahtunut.

Lähde: Ilmatieteen laitos

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.