p

Greenpeace muistuttaa hallitusta Olkiluoto 3:n kustannuksista kolmimetrisellä näyttötaululla

Greenpeace tuo tänään Valtioneuvoston linnan eteen Senaatintorille kolmimetrisen näyttötaulun, joka laskee Olkiluoto 3:n myöhästymisten ja virheiden kustannuksia sähkön käyttäjille ja veronmaksajille. Summa on nyt noin 2 863 000 000 euroa ja luku kasvaa 3 190 eurolla minuutissa. Sähköauton vetämä näyttötaulu muistuttaa ministereitä siitä, että riippuvuus riskialttiista ydinvoimahankkeista tulee kalliiksi paitsi ympäristölle myös taloudelle. Näyttö on Senaatintorilla tänään kello 12-15.

Olkiluoto 3 -hankkeen tähänastiset kustannusarvioiden ylitykset maksavat ranskalaisille veronmaksajille 2,3 miljardia euroa, mikäli valtionyhtiö Areva kantaa lisäkulut. Pohjoismaisille sähkönkäyttäjille riippuvuus pieleen menneestä hankkeesta maksaa seuraavien vuosien aikana noin kolme miljardia euroa korkeampina sähkön hintoina. Greenpeacen laskuri laskee yhteen näiden kahden menoerän kertymisen. Vuoteen 2013 mennessä summaksi kertyy vähintään 5,3 miljardia euroa.

Olkiluoto 3 -reaktorin piti tulla käyttöön hieman alle vuosi sitten, toukokuussa 2009. Todellisuudessa laitos tuottanee sähköä aikaisintaan vuonna 2014.

"Uuden ydinreaktorin hinta olisi kansainvälisten arvioiden mukaan vielä korkeampi kuin Olkiluoto 3:n nykyiset kustannukset. Jos Suomeen rakennettaisiin uusi ydinreaktori, ei odottamattomille lisäkustannuksille löytyisi ulkomaisia maksumiehiä. Ydinvoimasta voiton korjaa pieni joukko osakkeenomistajia, mutta riskit ovat yhteisiä: jos ydinvoimayhtiö joutuu taloudellisiin vaikeuksiin, yhteiskunnan on pakko tulla hätiin", muistuttaa Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllyvirta.

Uusiutuvan energian sekä energiatehokkuustoimien tukeminen on sähkön käyttäjille parempi vaihtoehto kuin riippuvuus uudesta, riskialttiista ydinvoimahankkeesta. Nyt esitettävät uusiutuvan energian tukijärjestelmät ovat käytössä useissa kymmenissä maissa, niiden hinta tunnetaan ja niiden tiedetään tuottavan uutta sähköntuotantoa nopeasti. Tarvittava tukitaso alenee nopeasti, kun päästään suuriin volyymeihin. Lisäksi uusiutuvan energian tukeminen tuottaa kymmeniä tuhansia työpaikkoja, ja hyöty jakautuu laajalle yhteiskuntaan.

Turvallisilla energiaratkaisuilla voidaan saada käyttöön vuoteen 2020 mennessä noin kolme kertaa Olkiluoto 3:n verran lisää sähköä: yhden reaktorin verran voidaan tuottaa tuulivoimalla, yhden reaktorin verran biosähköllä ja yhden reaktorin verran sähköä voidaan säästää energiantarvetta vähentävällä tekniikalla. Hallituksen uusiutuvan energian paketti pyrkii toteuttamaan alle puolet näistä mahdollisuuksista, sillä esitykset kohdistuvat pääasiassa muualle kuin sähköntuotantoon.

Senaatintorilla kerätään myös tavallisten suomalaisten sitoumuksia olla äänestämättä ydinvoiman puolesta äänestänyttä kansanedustajaa ensi eduskuntavaaleissa. Sitoumuksia on kertynyt jo yli 15 000 ja hallituksen ydinvoimapäätökseen mennessä tavoitteena on 25 000 sitoumusta. Kampanja jatkuu eduskunnan ydinvoimaäänestykseen asti.

Greenpeacen laskuri verkossa

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.