p

Äänestäjät suuttuivat Pekkarisen ydinvoimaesityksestä

Jo 20 000 suomalaista on antanut sitoumuksen äänestää vuoden 2011 eduskuntavaaleissa sellaista kansanedustajaa, joka nyt eduskunnassa äänestää ydinvoiman lisärakentamista vastaan. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen esitys on tuohduttanut kansalaisia. Vajaan kahden vuorokauden aikana ydinvoimaesityksen julkistamisen jälkeen sitoumuksen on antanut noin 6 000 äänestysikäistä suomalaista.

Viiden ympäristöjärjestön ja seitsemän poliittisen nuorisojärjestön käynnistämä Äänestä ydinvoima historiaan –kampanja kerää sitoumuksia, joissa äänestäjät lupaavat eduskuntavaaleissa 2011 äänestää kansanedustajaa, joka eduskunnassa äänestää uusien ydinreaktorien rakentamista vastaan, tai uutta kansanedustajaehdokasta, joka vastustaa ydinvoimaa.

”Ihmiset ovat suuttuneet kokoomuksen Pekkarisen avustuksella paketoimasta vaarallisesta ydinvoimapaketista. Mitään ei ole päätetty, sillä valta on tässä asiassa kansanedustajilla. Ihmiset haluavat kertoa kansanedustajilleen, että vastuuton ehdotus on hylättävä. He eivät halua Suomesta maailman suurinta ydinjätteen tuottajaa henkeä kohden. Kaikki eivät ole sulkeneet silmiään siltä, miten suuren riskin radioaktiivinen saastuminen muodostaa tuleville sukupolville”, sanoo Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa.

”Äänestäjiä huolestuttaa myös työpaikkojen menetys, mikäli Suomi jämähtää viime vuosituhannen energiateknologiaan. Jos kansanedustajat eivät kaada ministeri Pekkarisen esitystä, voimme sanoa hyvästit kotimaisen osaamisen menestystarinoille uusiutuvan energian tuotannossa ja energiatehokkuuden kasvattamisessa”, sanoo Janne Björklund Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Lähde:  Suomen luonnonsuojeluliittoPS
Myös WWF Suomen mukaan lisäydinvoiman rakentaminen ei ole tarpeellista, eikä ydinvoimapäätös edistä tehokasta ja kestävää energiatuotantoa ja -kulutusta. Tulevaisuudessa energiantarve vähenee kun kansantalous palveluvaltaistuu, energiatehokkuus paranee entisestään ja älykkäät sähkömarkkinat ohjaavat sähkön käyttöä tehokkaampaan suuntaan. Tämä käy ilmi WWF Suomen Gaia Consulting Oy:lta tilaamasta älyenergiaa koskevasta selvityksestä. Selvitys julkistetaan 3. toukokuuta.
Ydinvoima käsittelyssä virkamiesten tuottama aineisto olisi kuin asiantuntijuustietoa, jota totuutena esitetään. Valmistelupalavereissa on todennäköisesti ollut mukana virkamiehet ja energiateollisuuden lobbarit jäseninä. Kokouksien lopputulos on esitetty varmana tietona, joka saa sen vaikuttamaan totuuden mukaiselta ja ainoalta oikealta ratkaisulta. Tämä esittämistapa on vallankäyttöä, ja sillä pyritään vain tiettyyn tavoitteeseen sulkemalla pois muut vaihtoehdot. ("risupakettia" lukuunottamatta) Ydinvoimatuotantoon liittyy aina riski, myöskään ympäristöhaittoja ei ole huomioitu. 

bekkerister

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.