p

Poliittiset nuorisojärjestöt mukaan Äänestä ydinvoima historiaan -kampanjaan

Keskustanuoret ja Keskustaopiskelijat, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden Liitto ViNO, Svensk Ungdom, Sosialidemokraattiset opiskelijat SONK ja Vasemmistonuoret sekä Vasemmisto-opiskelijat liittyivät tänään Äänestä ydinvoima historiaan -kampanjaan. Ydinvoiman haluavat siirtää historiaan näin kolmen hallituspuolueen ja kahden suurimman oppositiopuoleen nuorisojärjestöt

Kampanjassa annetaan lupaus äänestää seuraavissa eduskuntavaaleissa sellaista kansanedustajaa, joka äänestää eduskunnassa uusien ydinreaktorien rakentamista vastaan, tai uutta kansanedustajaehdokasta, joka vastustaa ydinvoimaa.

Sitoumuksen voi tehdä vain eduskuntavaaleissa vuonna 2011 äänioikeutettu Suomen kansalainen. Sitoumuksen tehneet ovat antaneet yhteystietonsa, ja he saavat eduskuntavaalien alla muistutuksen siitä, miten kukin oman vaalipiirin kansanedustaja on eduskunnassa äänestänyt.

"Lisäydinvoiman rakentaminen ei ole mikään välttämättömyys. Valinta ydinvoiman ja uusiutuvien energianlähteiden välillä on strategisesti tärkeä Suomen tulevaisuuden energiahuollolle. Lisäydinvoima olisi äärettömän huonoa aluepolitiikkaa: se tuhoaisi mahdollisesti tuhansia tulevaisuuden työpaikkoja maaseudulta", kommentoi Keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kurvinen.

"Ydinvoimalla tuotetun sähkön tuotannossa syntyy jätettä niin uraanimalmin louhintavaiheessa, rikastuksessa kuin itse sähköntuotannossakin. Ydinjäte säilyy radioaktiivisena kymmeniä tuhansia vuosia eikä sen käsittelylle tai loppusijoitukselle ole riskitöntä vaihtoehtoa. Suunnitelmat haudata radioaktiivinen ydinjäte peruskallioon ja jättää ne tulevaisuuden sukupolvien huoleksi ovat kuin huonosta tieteiselokuvasta - elokuvasta, joka ei pääty onnellisesti", toteaa Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtaja Paloma Hannonen.

"Som ungdomsförbund ser SU framåt, och vill skapa ett samhälle utan kärnkraft. Går riksdagen inför en utökning av reaktorer finns risken att satsningar på trygga energiformer minskar. För att kunna i framtiden avveckla den nuvarande kärnkraftsenergiproduktionen behövs effektiva och förmånliga utsläppsfria energiproduktionsformer. De ska uppfinnas och kunna bli tillgängliga i större skala. En dag ska Finland kunna säga farväl till kärnkraft", kommenterar Svensk Ungdoms ordförande Oscar Ohlis.

"Ainoa kestävä tie Suomelle on energiankulutuksen vähentäminen. Lisäydinvoiman rakentamisen aika ei ole nyt. Tarvitsemme panostusta uusiutuvien ja saasteettomien energianlähteiden rakentamiseen sekä tutkimus- ja kehitystoimintaan", Sosialidemokraattisten opiskelijoiden puheenjohtaja Katri Nokela vaatii.

"Ruotsin Piteåssa rakenteilla oleva tuulipuisto on samanhintainen ja tuottaa lähes saman verran sähköä kuin Suomen Olkiluoto 3. Ydinvoima vaikuttaakin olevan taantumuksellisten teollisuuskapitalistien ideologinen valinta", toteaa Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso.

Bioenergiaa voidaan saada käyttöön kahden ydinreaktorin sähköntuotannon verran ja tuulivoimaa yhden reaktorin verran kymmenessä vuodessa. Lisäksi energiatehokkailla ratkaisuilla voidaan välttää yhden reaktorin kokoinen sähköntarve. Nämä turvalliset ja kotimaiset ratkaisut riittävät tekemään ydinvoiman lisärakentamisesta tarpeetonta. Aamulehden tänään julkaistussa mielipidetiedustelussa selvä enemmistö suomalaisista vastustaakin ydinvoiman lisärakentamista. 95 prosenttia pitää uusiutuvaa energiaa erittäin hyvänä tai melko hyvänä tapana vastata energiantarpeeseen.

Äänestä ydinvoima historiaan -kampanjaan ovat jo aiemmin liittyneet Greenpeace, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Natur och Miljö ja Suomen luonnonsuojeluliitto. Kampanjan kaduilla näkyviä toimintaryhmiä on 21 paikkakunnalla.

Lähde: Grenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.