p

Paula Lehtomäki: "EU käärii hihansa ilmastotalkoissa"

Euroopan unionin ympäristöministerit haluavat tänä vuonna ilmastopolitiikassaan keskittyä Kööpenhaminan sitoumuksen toimeenpanoon. Brysseliin eilen ympäristöneuvostoon saapuneet ministerit päättivät unionin kannoista kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa. EU:n tavoitteena on edelleen kunnianhimoinen ja kattava ilmastosopimus. Ympäristöministerit hyväksyivät kuitenkin, että se syntyy vaiheittaisen kehityksen tuloksena eikä kertarysäyksellä.

"Kööpenhaminan sitoumuksessa on monia tärkeitä asioita, kuten rahoitus ja ilmastotoimien seurannan välineet. On tärkeää, että EU varmistaa ilmastoneuvottelujen veturina, että näissä asioissa edetään käytännön tasolle", ministeri Lehtomäki sanoo.

Neuvoston maanantaisessa päätöksessä on otettu myös aiempaa suopeampi kanta Kioton pöytäkirjaan jatkolle. Kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa kysymys Kioton pöytäkirjan toisesta kaudesta on ollut tärkeä erityisesti kehitysmaille.

"Kioton pöytäkirjan suurin ongelma on, että se kattaa vain noin kolmanneksen maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Sen puitteissa tehtävät toimet eivät valitettavasti riitä viemään meitä tarvittavalle päästövähennysten polulle", ministeri Lehtomäki toteaa.

Ministerit keskustelivat myös EU:n mahdollisesta siirtymisestä tiukempaan päästövähennysprosenttiin. EU pitää edelleen ehdollisena siirtymistä 20 prosentin päästöjen vähentämistavoitteesta 30 prosenttiin.

Ympäristöneuvostossa hyväksyttiin myös EU:n tavoitteet luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämiseksi. Kuluvana vuonna täyttyy kansainvälinen tavoite hidastaa merkittävästi luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä vuoteen 2010 mennessä. Ministerit hyväksyivät päätavoitteekseen luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämistä vuoteen 2020 mennessä. Lisäksi panostetaan ennallistamiseen eli huonokuntoisten tai jo häviämässä olevien ekosysteemien tilan parantamiseen sekä tehostetaan EU:n toimia maapallon luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen estämiseksi.

Lähde: Ympäristöministeriö 

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.