p

Aktivistit vaativat Olkiluodossa loppua ydinjätteen tuottamiselle ja ydinvoiman lisärakentamiselle

EURAJOKI, Suomi — Maanantaiaamuna kolme Greenpeacen aktivistia saapui hiihtäen ja meloen Olkiluoton 3:n rakennustyömaalle ja kiipesi työmaan nosturiin. He vaativat loppua ydinvoiman lisärakentamiselle ydinjätteiden aiheuttaman terveys- ja ympäristöriskin vuoksi. Ydinvoiman lisärakentaminen tekisi Suomesta ylivoimaisesti suurimman ydinjätteen tuottajan maailmassa henkeä kohti laskettuna.

"Suunnitelmat ydinvoiman lisärakentamisesta on hylättävä kahdesta syystä: ensinnäkin ydinjätteen aiheuttaman terveys- ja ympäristöuhkan vuoksi. Toiseksi siksi, että Suomessa pystytään tuottamaan tarpeeksi sähköä turvallisesti uusiutuvilla energianlähteillä", sanoo Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllyvirta.

Olkiluodon ydinvoimala tuottaa vuodessa noin 40 tonnia äärimmäisen radioaktiivista käytettyä ydinpolttoainetta. Sitä on varastoituna reaktorien yhteyteen noin 1500 tonnia eli 250 rekkalastillista. Jäte muodostaa uhan ympäristölle ja ihmisten terveydelle tuhansien sukupolvien ajan. Jos Olkiluoto 3 joskus valmistuu, se tuottaisi 25 tonnia ydinjätettä vuodessa. Radioaktiivisuudessa mitattuna se kuitenkin kaksinkertaistaisi jätemäärän, sillä Olkiluoto 3:n tuottama jäte olisi radioaktiivisempaa kuin vanhojen reaktorien.

Turvalliset energiaratkaisut tekevät ydinvoiman lisärakentamisen tarpeettomaksi. Tuulivoimalla saadaan vuoteen 2020 mennessä tarvittaessa lisäsähköä yhden ydinreaktorin verran ja bioenergialla toisen reaktorin verran. Energiatehokkuustoimilla ja sähkölämmitystä vähentämällä saadaan säästöjä yhden ydinreaktorin verran. Nämä toimet riittävät monin verroin kattamaan sähkön lisätarpeen, vähentämään kivihiilen käytön minimiin ja poistamaan riippuvuuden tuontisähköstä.

"Suomessa toimivien ydinvoimaloiden jäte on suunniteltu haudattavaksi Olkiluodon saarelle, Itämeren rannalle ja osittain Itämeren pinnan alle. Jätehaudan pettäessä jätettä päätyisi Itämereen 50-100 vuodessa ja radioaktiivinen saastuminen jatkuisi kymmenien tuhansien vuosien ajan. Ydinjätehauta on ympäristörikos, ei ydinjäteongelman ratkaisu", Myllyvirta toteaa.

Lähde: Greenpeace
Kuva: Greenpeace/ Aktivisti Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.