p

Ydinvoimaloiden kustannusarviot puolet todellisuudesta

Ydinreaktorin rakentaminen maksaa kaksi kertaa niin paljon, kuin ydinvoimayhtiöt esittävät hallitukselle. Olkiluoto 3:n kokoisen reaktorin hinta olisi nykyään vähintään 7 miljardia euroa, sanoi Greenwichin yliopiston professori Stephen Thomas Vihreän eduskuntaryhmän yhteistyössä Greenpeacen kanssa järjestämässä tilaisuudessa torstaina. Professori Thomas vieraili Suomessa 2002 ja ennakoi jo silloin Olkiluoto 3 -hankkeen kustannusten paisumisen.

“Energiapolitiikan perustaminen ydinvoiman lisärakentamisen varaan olisi riski sähkön käyttäjille, veronmaksajille ja energiahuollolle. Ydinvoiman epärealistiset kustannusarviot saavat myös uusiutuvan energian näyttämään keinotekoisesti todellista kalliimmalta”, Stephen Thomas sanoo.

Arviot ydinvoiman rakennuskustannuksista ovat kuusinkertaistuneet viime vuosikymmenen aikana. Olkiluoto 3:n kokoisen reaktorin rakennuskustannus on nyt 7 miljardia euroa tai enemmän. Kaikkien kolmen uudelle ydinreaktorille lupaa hakevan yrityksen esittämät kustannusarviot ovat noin 50-60 prosenttia käyvistä hinnoista. Uusille reaktoreille on hyvin epätodennäköistä saada hintatakuita, kuten Olkiluoto 3:n tapauksessa saatiin. Riski kustannusarvioiden ylityksestä jäisi siis kokonaan suomalaisten kannettavaksi.

Kaikki on mennyt pieleen OIkiluodossa, ja projekti on jo nyt varoittava esimerkki investoijille muissa maissa. Lopullista rakennuskustannusta ei vielä tiedetä, eikä myöskään laskun maksajaa. Areva ja TVO käyvät välimiesoikeutta yli kolmesta miljardista eurosta. Jos riidan ratkaisu kääntyy Arevan eduksi, TVO joutuu merkittäviin taloudellisiin vaikeuksiin. Kokemukset Euroopan toiselta ydinvoimatyömaalta Flamanvillestä Ranskasta osoittavat, että Olkiluoto 3 ei ole yksittäistapaus, vaan ongelmat todennäköisesti toistuisivat.

Ydinvoiman lisärakentaminen on muun muassa Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa riippuvaista suorista ja epäsuorista julkisista tuista, ja ydinvoima pysyy maailman energiahuollossa marginaalisena tekijänä. Länsimaissa on tilattu 2000-luvulla kaksi ydinvoimalaa, eikä yhtään ole valmistunut. Maailman ydinvoimakapasiteetti kääntyy mitä todennäköisimmin laskuun. Ydinvoimateollisuus ei pysty näyttelemään merkittävää roolia ilmastonmuutokseen tai muihin maailman energiantuotannon haasteisiin vastaamisessa, eikä ainakaan kilpailukykyisellä hinnalla.

”Suomen energiantuotanto pystytään ratkaisemaan älykkäästi energiatehokkuutta lisäämällä ja uusiutuvaa, kotimaista energiaa tuottamalla. Uusiutuva energia kasvaa voimakkaasti kaikkialla maailmassa ja ylittää sekä vuosittaisessa energiantuotannossa että energiantuotannon lisäyksessä ydinvoiman moninkertaisesti”, sanoo Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa.

”Olisi järjetöntä tehdä päätös uusista ydinvoimalahankkeista ennen kuin edes aikaisemman kustannuksista on tietoa. Suomella ei pitäisi olla varaa ottaa miljardiluokan riskejä. Missään taloudessa ei pitäisi olla myöskään varaa jättää luomatta kotimarkkinoille työllisyyttä, jota uusiutuvan energian tuotanto luo”, Aromaa jatkaa.

Stephen Thomas on Greenwichin yliopiston energiatutkimuksen professori. Hän vieraili Suomessa vuonna 2002 ennen eduskunnan päätöstä viidennestä ydinvoimalasta ja kritisoi silloin voimakkaasti TVO:n kustannusarvioita. Olkiluoto 3:n kustannukset ovat nousseet Thomasin vuonna 2002 ennustamalla tavalla.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.