p

Vesisota

Suomessa ollaan menossa pohjavesien yksityistämisen suuntaan vesilain säädännön uudistamisen yhteydessä, ainakin asiaan paremmin perehtyneiden ja parhaillaankin eduskuntatalon edustalla Marko Sihvosen Helmikuun alussa aloittaman mielenilmauksen (nälkälakon) mukaan. Yleisissä tiedotusvälineissä asiasta ollaan näköjään hiiren hiljaa. Kuuluu ilmeisesti maan tapohin, ettei kansan tarvitse kaikkia tietää, ei ainakaan jos kansallisomaisuuttamme myydään ulkomaalaisille yrityksille.

Vesi (H2O) on elämän perusta eikä mikä tahansa kauppatavara. Monet väittävät, että vesi on kuin mikä tahansa kemiallinen yhdiste muiden joukossa, jolla voidaan tehdä kauppaa samalla tavalla kuin muillakin tuotteilla. Ei nyt sentään!  Vesi on myös elämän perustan lisäksi monien prosessien osa  maapallon vesikierrossa, siten myös erottamaton osa joka kiertää kaikkialla, eikä tunne rajoja. Eli ei mikä tahansa yhdiste, eikä siten myöskään mikään kaupalliseen tarkoitukseen valmistettu tuote.

Vesihuoltoa alettiin yksityistämään Margaret Thatcherin aikakaudella Englannissa. Uusliberalistisen ideologian mukaisesti Englannin ja Walesin vesihuollot myytiin yksityisille. Selvitysten mukaan vesipalvelujen laatu heikkeni nopeasti ja hinnat nousivat pilviin.

Miltä tuntuisi jos vesi maksaisi vaikkapa 300 % enemmän kuin nyt ja olisi kalliimpaa kuin ruoka? Ratkaisuksi maailman vesipulaan on ehdotettu veden puhdistamista uuden teknologian avulla ja veden kaupallistamista. Vesi ei olisikaan ihmisen perusoikeus (YK), vaan tuote, jota myydään ja ostetaan. Ne ostavat, joilla on varaa ostaa, muut saavat jäädä ilman.

Olli Tammilehto artikkelissaan "Kamppailu yhteisestä vedestä" kirjoittaa: Vesi on tärkeimpiä yhteisvaurauden muotoja. Riittävän ja puhtaan veden saantia voidaan pitää perustavaa laatua olevana ihmisoikeutena. Siksi vesivarojen yksityistäminen on aina ongelmallista.

Vesi- ja viemärihuollon yksityistäminen on nostattanut ankaraa vastustusta ympäri maailman. Esimerkiksi Boliviassa v. 2000 mellakat johtivat jopa kuolemaan. Malesiassa muutaman uskontokunnan johtajat päättivät kokoontua  puolustamaan veden pyhää luonnetta elämän lähteenä ja ihmisoikeutena. Poliisit estivät kokouksen, koska se olisi haitannut veden yksityistämishankkeita.

Ylikaupallistumisen johdosta nyt ollaan myymässä kansallisomaisuuttamme, Suomen kansan yhteisesti omistamia hyvälaatuisia vesivarantoja bisneksen tekoon ja mikä pahinta, todennäköisesti ulkomaalaisille ylikansallisille suuryrityksille.

Istanbulissa Maaliskuussa 2009 ollut kansainvälinen vesifoorumi ei päässyt yksimielisyyteen siitä, onko puhdas vesi ihmisoikeus. Julistuksessa vesi määritellään perustarpeeksi, mutta ei perustavaa laatua olevaksi ihmisoikeudeksi.

Muualla verkossa:
Skandaali: Viinivaaran pohjavesihankeen taustalla kansallisomaisuuden ryöstö?
Kansallisomaisuudestamme, metsistä ja vesistä, tehdään bisnestä  (pdf)
facebook.

1 comments:

  1. Anonyymi5/02/2012

    Paljon pienempää huomiota on saanut kehitys haja-asutusalueillamme. Täällä saatta joutua vesiosuuskunnan rahoittajaksi vastoin tahtoaan. Vesihuoltolakia käytetään kiinteistöjen pakkoliittämiseen vesiosuuskuntien verkostoihin. Hintalappu saattaa olla 20000€. Tästä se varsinainen vesisota vielä saattaa alkaa.

    Vesihuoltolain pakkoa vastaan voit allekirjoittaa adressin:
    http://www.adressit.com/vesiosuuskuntien_pakkoliitantaa_vastaan

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.