p

Valokuvanäyttely puutteellisesti tunnetuista metsälajeista

Suomen ympäristökeskus ja ympäristöministeriö ovat tehneet ympäri Suomea kiertävän valokuvanäyttelyn metsien vähemmän tunnetuista eliöistä. Näyttelyn kuvissa limasienet ryömivät hiljaa lahopuulla, lattajalkakärpästen toukat asustavat kääpien alapinnan äkämissä ja sammalpunkki näyttelee tärkeää rooliaan karikkeen hajottamisessa.

Kauluskiilunen (Lamproderma arcyrionema) kuuluu limasieniin, jotka eivät ole kasveja, eläimiä tai sieniäkään, vaan ne ovat oma elomuotonsa.  Kuva: Marja Härkönen ja Elina Sivonen.

Valokuvanäyttely pohjautuu Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelmassa (PUTTE) karttuneeseen tietoon. Se kiertää luonnon monimuotoisuuden teemavuoden 2010 aikana kirjastoissa kahtena rinnakkaisnäyttelynä Hangosta Ivaloon.

Näyttelyn ensimmäinen kopio on esillä Viikin kirjastossa (Viikinkaari 11) 10.3. saakka, jonka jälkeen se on esillä 15.–26.3. Hangon kirjastossa (Vuorikatu 3-5). Toinen kopio on esillä Kirkkonummen kirjastossa (Kirkkotori 1) 15.3. asti, jonka jälkeen se on näytillä Raision kirjastossa (Eeronkuja 2) 17.–29.3. välisen ajan. Näyttelyaikoihin voi tulla muutoksia, tarkemmat ajat voi kysyä kirjastoista. Koko vuoden esilläolopaikat ja -ajat löytyvät [täältä].

Näyttelyn suosio ylitti odotukset, kymmenet kirjastot ympäri Suomea ovat toivoneet voivansa esitellä valokuvia kävijöilleen myös vuonna 2011.

Puutteellisesti tunnetut metsälajit

Vaikka Suomen lajiston tuntemus on maailman huippuluokkaa, noin kaksi kolmasosaa eliölajeistamme on jouduttu tiedon puutteen vuoksi jättämään uhanalaisarviointien ulkopuolelle. PUTTE -ohjelma vastaa tähän tiedon puutteeseen.

Seuraava uhanalaisarviointi valmistuu tämän vuoden lopussa. Sen parissa ahertaa iso joukko Luontoympäristökeskuksen työntekijöitä. PUTTE -tulosten sekä eliötyöryhmien ja harrastajien ansiosta arvioinnin piirissä on tällä kertaa tuhansia lajeja enemmän.

Luontoharrastajien innostaminen uusien eliöryhmien tarkkailuun yksityiskohtaisten määrityskirjojen avulla on yksi PUTTE -ohjelman päätavoitteista. Harrastajat keräävät huomattavan osan lajihavainnoistamme.

Lähde: SYKE

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.