p

Vaatimukset IPCC:n täysremonttiin kasvavat

Ilmastoskeptikot ovat jo pitkään haukkuneet hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n työtä. Nyt myös useat keskeiset tutkijat vaativat paneeliin suuria muutoksia. Viimeksi vaatimuksiin yhtyi Helsingin yliopiston ympäristönmuutoksen professori Atte Korhola.

"IPCC:lle on annettu liian suuri rooli julkisessa keskustelussa ja poliittisessa päätöksenteossa", sanoo Korhola tiedotteessaan. Hän myötäilee tutkijajoukkoa, joka on viime viikkoina vaatinut IPCC:n täysremonttia.

Keskiviikkona arvostetussa tiedelehti Naturessa viisi ilmastotutkijaa vaatii Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen IPCC:n rakenteeseen muutoksia. He vaativat, että paneeli on saatava nykyistä riippumattomammaksi poliittisesta päätöksenteosta.

Naturen artikkelissa ei vaadita IPCC:n kiistellyn puheenjohtajan, intialaisen Rajendra Pachaurin eroa. Mutta viime viikkoina vaatimukset hänen erostaan ovat eri puolilla kiihtyneet.

Professori Atte Korhola yhtyi torstaina Pachaurin eroa vaatineiden joukkoon. Korholan mukaan IPCC:n nykyjohto ei nauti enää tiedeyhteisön luottamusta. Korhola arvelee, että IPCC ei kykene tuottamaan enää laadukkaita raportteja, jollei paneeliin tehdä radikaaleja muutoksia.

IPCC:n alamäki alkoi marraskuussa, kun niinsanotut ilmastoskeptikot julkaisivat East Anglian yliopiston ilmastokeskuksen tutkijoiden sähköposteja ja tutkimustuloksia. Tietovarkaus aiheutti rikostutkinnan.

Seuraava takaisku tuli tammikuussa, kun vuonna 2007 julkaistun IPCC-raportin kakkososasta löytyi Himalajan jäätiköiden sulamista koskeva virhe. Raportissa sanotaan, että jäätiköt häviävät vuoteen 2035 mennessä. Väitteelle ei ole tieteellistä pohjaa.

Kakkososasta on sen jälkeen löytynyt muutama muukin virhe tai liioittelu. Raportti väittää, että ilmastonmuutos on lisännyt luonnonkatastrofeja, vaikka tiedemiehet vasta väittelevät tästä.

Raportissa sanotaan myös, että Alankomaiden pinta-alasta 55 prosenttia on merenpinnan alapuolella, vaikka oikea luku on 26 prosenttia. Raporttiin oli myös päässyt WWF:n väite, jonka mukaan 40 prosenttia Amazonian sademetsistä on vaarassa ilmaston lämpenemisen vuoksi.

Jos paljastuneet virheet auttavat ilmastotiedettä avautumaan aidolle debatille, ilmastoskeptikot virheiden paljastuksineen ovat tehneet todellisen hyvän teon maailmalle.

Aiheesta uutisoi: YLE

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.