p

Maailmanlaajuisesti talvi ei ole ollut kylmä

Vaikka kuluva talvi on ollut keskimääräistä kylmempi Suomessa ja suuressa osassa Eurooppaa, tilanne on maailmanlaajuisesti päinvastainen.

Eri puolilta maapalloa kerättyjen maanpintahavaintojen perusteella tammikuu 2010 oli neljänneksi lämpimin 1880-luvulta alkaneessa mittaushistoriassa. Satelliittimittausten mukaan tammikuun koko maapallon keskilämpötila oli puolestaan yli 30 vuotisen mittaushistorian korkein.

Tämä on näkynyt keskimääräistä korkeampina keskilämpötiloina muun muassa Kanadassa, Grönlannissa ja pohjoisella Jäämerellä. Esimerkiksi Olympiakaupunki Vancouverissa, Kanadassa tammikuu 2010 oli leudoin yli 70 vuoteen. Myös muun muassa Pohjois-Afrikassa ja paikoitellen Aasiassa keskilämpötilat ovat olleet selvästi keskimääräistä korkeampia. Vastaavasti tavallista kylmempää on ollut Euroopassa ja Yhdysvaltojen itäosissa.

El Nińo-ilmiö lämpimyyden taustalla

Lämpimän tammikuun syy löytyy Tyyneltä valtamereltä päiväntasaajan tietämiltä. Alueella vaikuttava El Nińo-ilmiö pitää merenpinnan lämpötilan tavallista korkeampana ja nostaa globaalia keskilämpötilaa. El Nińo-ilmiön ennustetaan jatkuvan ainakin kevääseen 2010 saakka. El Nińo-ilmiö vaikuttaa Tyynen valtameren maiden säihin monin tavoin. Esimerkiksi Indonesiassa keväästä odotetaan El Nińon vuoksi keskimääräistä kuivempaa, kun taas Yhdysvaltojen eteläosissa kevät voi olla keskimääräistä sateisempi. Yhdysvaltojen pohjoisosissa El Nińo nostanee lämpötiloja tavanomaista korkeammaksi myös keväällä ja lumisateet jäänevät keskimääräistä vähäisemmiksi. Pohjois-Euroopan säihin El Nińolla ei ole selvää havaittua vaikutusta. Vastaava lämpöpiikki havaittiin globaalissa keskilämpötilassa myös edellisen voimakkaan El Nińon aikana vuonna 1997 - 1998. Tuolloin El Nińo huipentui huhtikuussa 1998. Vuosi 1998 olikin maailmanlaajuisesti yksi mittaushistorian lämpimimmistä.

Lämpötilat näkyvät jääpeitteiden laajuudessa

Talven lämpötilat ovat vaikuttaneet myös jääpeitteen laajuuteen. Suomen merialueilla jäätalvi on jo lähestymässä ankaran jäätalven rajaa. Sen sijaan Pohjoisella Jäämerellä, missä talvi on ollut tavallista leudompi, oli jääpeitteen laajuus tammikuussa neljänneksi pienin sitten vuoden 1979, jolloin satelliittimittaukset jääpeitteen laajuudesta on aloitettu. Jääpeitteen laajuus tammikuussa Pohjoisella Jäämerellä oli viimeksi ennätyspieni vuonna 2006.

Lähde: Ilmatieteen laitos

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.