p

Maailman tila 2010: Nykyinen kulutuskulttuuri ei voi jatkua

Länsimaisesta kulutuskulttuurista on tullut maailmanlaajuinen ympäristöuhka, varoittaa Worldwatch Instituutin Maailman tila 2010 raportti, jonka aihe on kulutuskulttuurista kestävään elämäntapaan.

Vuonna 2008 ostettiin valtavia määriä erilaisia tavaroita: 68 miljoonaa ajoneuvoa, 85 miljoonaa jääkaappia, 297 miljoonaa tietokonetta ja 1,2 miljardia matkapuhelinta. Uudessa Maailman tila 2010 -raportissa pohditaan, voiko hyvä elämä olla mahdollista ilman kerskakulutusta.

Nykyinen kulutuskulttuuri ei yksinomaan ole enää länsimainen elämäntapa vaan se on leviämässä koko planeetalle joka tuhoaa mm. pyrkimyksiä hidastaa ilmastonmuutosta. Kulutamme liian paljon tuotteita ja tavaroita, sekä käytämme polttoaineita liikaa. Niistä on tulossa suurin uhka koko maapallolle, todetaan raportissa.

Worldwatch-instituutti kertoo raportissaan, että kulutus ja ahneus sekä metsien hävittäminen voi tuhota kaiken hyödyn ponnisteluissamme siirtymisessä kestävään elämäntapaan.

Maailman ympäristön tilaa tarkkaileva Worldwatch-instituutti haluaa lopettaa kulutuksen kasvuun perustuvan kulttuurin. Maapallo ei kestä kasvavaa kulutushysteriaa, instituutti huomauttaa.

Kulutukseen perustuva kulttuuri on juurtunut syvälle nykyajan yhteiskunnissa. Tämä on johtamassa maapallon rajallisten resurssien kestämättömään käyttöön ja hillittömään jätteiden tuotantoon.

Yhä suurempi osa maailman 6,8 miljardista asukkaasta haluaa kasvattaa maapallon resurssien käyttöä. Tämä heikentää maapallon luonnontilaa, ja se johtaa yhä enemmän ilmakehään sitä lämmittäviä kaasuja. Yhtälöä on entistäkin vaikeampi ymmärtää, eikä helpota ennusteita, jonka mukaan maapallon väkiluku nousee yli yhdeksään miljardiin vuoteen 2050 mennessä.

"Niin kauan kun emme tunnusta ympäristöongelmia, ilmastonmuutosta, metsien- ja lajien häviämistä, joita ohjaavat kestämättömät kulutustavat, emme pysty ratkaisemaan uhkaavia ekologisia kriisejä oikealla tavalla", sanoo Erik Assadourian, Worldwatch-instituutin Maailman tila 2010 -projektin johtaja.

Puhtaamman teknologian ja teollisuuden sekä väestönkasvun hillitsemisen on onnistuttava nykyistä tehokkaammin. Mutta sekään ei vielä riitä.

Worldwatch-instituutin mielestä pienet muutokset, kuten hehkulamppujen vaihto eivät riitä. Kulutukseen perustuva kulttuuri on muutettava perustuksiaan myöten, muuten edessä on ennen pitkää sivilisaation romahdus, instituutti varoittaa.  "Kestävä kulttuuri auttaa maapalloa voimaan paremmin, minkä lisäksi ihmisten elämänlaatu paranee, kun se ei pyöri rahan ja kulutuksen ympärillä".

Ensiarvoisen tärkeää on, että ihmiskunta luopuu nykyisestä kulutuskulttuurista. Raportin mukaan se tapahtuu joko hyvällä tai pahalla, ennemmin tai myöhemmin.

Nykyään ihmisten oikeudet, ennen kaikkea yritysten oikeudet ylittävät kaikkien muiden eliölajien oikeudet. Ihminen on kuitenkin muiden lajien tavoin osa luontoa ja olemme täysin riippuvaisia siitä. Ilman luonnonvaroja emme tule toimeen, se on mahdottomuus.

Nykyiseen kulutustason ylläpitämiseen tarvittaisiin 1,3 maapallon luonnonvarat, selviää Maailman tila 2010 -raportista. Muutos parempaan on kuitenkin mahdollinen - itse asiassa, se on välttämätön.

Jos onnistumme vahvistamaan käsitystä siitä, että on normaalia elää ympäristöä säästäen, se alkaa hiljalleen vaikuttaa ihmisten tapaan elää.

Amerikkalainen Worldwatch-instituutti on arvostettu ja riippumaton tutkimusjärjestö, joka julkaisee mm. vuosittain maailmaa tilaa koskevan raportin.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.