p

Eduskunta hyväksyy lisäydinvoiman

YLE Uutisten kyselyn perusteella eduskunta siunaa lisäydinvoiman rakentamisen vielä tällä vaalikaudella. Enemmistö kansanedustajista kannattaa lupaa ainakin yhdelle uudelle ydinvoimalalle. Kova kiista näyttää kuitenkin nousevan siitä, kuinka monta uutta voimalaa Suomeen saa rakentaa.

Kyselyssä yli puolet (109) istuvista kansanedustajista ilmoitti tukevansa lisäydinvoiman rakentamista. Vain alle neljännes (46) kertoi vastustavansa ydinvoimaa. Vajaa neljännes (45) edustajista empii vielä kantaansa tai ei halunnut vastata kyselyyn.

Vaikka päätös ydinvoiman lisäämisestä vaikuttaa eduskunnalle helpolta, kova vääntö lienee luvassa uusien ydinvoimalalupien määrästä. Ydinvoiman lisäämisen kannattajistakin alle puolet on valmis myöntämään luvat kaikille hakijoille. Hallituspuolueet keskusta ja kokoomus ovat aivan eri linjoilla.

Kokoomuksen vastaajista valtaosa eli 40 kansanedustajaa olisi valmis heti myöntämään luvat jokaiselle kolmelle hakijalle eli nykyisten voimaloiden omistajille Fortumille ja Teollisuuden voimalle sekä uudelle yrittäjälle Fennovoimalle. Keskustassa ja SDP:ssä mieluisin vaihtoehto kuitenkin on myöntää lupa vain yhdelle hakijalle.

Jos pääministeri Vanhasen kaavailema aikataulu pitää, hallitus vääntää omat ydinvoimaesityksensä vielä kevätlumilla. Näin eduskunta saisi jokaisen kolmen lupahakijan kohtalon käsiinsä jo ennen kesälomaa.

******************
Ei mitään uutta auringon alla, eikä mikään yllätys.

Lainaan Olli Tammilehdon artikkelista: "Olet halvempi kuin luksus-huoneisto", alusta pienen pätkän.

"Huomio! Huomio! Seuraa tärkeä tiedotus: Säteilyturvakeskuksen mukaan on tänään klo 12.30 sattunut onnettomuus Sosnovyj Borin - anteeksi - Loviisan ydinvoimalassa. Radioaktiivisen pilven lasketaan saavuttavan Porvoon klo 14. Asukkaita kehotetaan pysymään rauhallisina. Tilanne on viranomaisten hallinnassa."


Onneksi äskeinen kuulutus ei ollut totta. Se voisi kuitenkin olla - koska tahansa. Ydinvoimalat ovat tappaneet ja voivat edelleen tappaa ihmisiä. Juuri Sinä voit olla yksi uhreista.


Mutta ei hätää. Viranomaisemme ovat ottaneet tämän huomioon. He ovat ydinvoimalapäätöksiä tehdessään harkinneet asiaa huolellisesti ja laskeneet mukaan kaikki kustannukset. Myös meidän henkemme.


Niinpä esimerkiksi Kansainvälinen säteilysuojelukomissio on perustellut säteilyannosrajojaan sillä, että tiukemmilla rajoilla säästyvien ihmishenkien hinta olisi liian korkea. Toisin sanoen ydinvoimalat saavat tappaa ihmisiä, jos tappamisen estäminen tulee liian kalliiksi.  


Vuonna 1972 Suomeen säädettiin atomivastuulaki. Se poisti ydinvoimayhtiöiltä käytännöllisesti katsoen kokonaan vastuun ydinvoimalaonnettomuuksista. Lakia valmistellut komitea totesi säteilysuojelukomission hengessä vuonna 1963: "Kun vakuutusmaksuilla saattaa olla melkoinen osuus atomilaitoksen kokonaiskustannuksissa, on enimmäismäärää harkittaessa otettava huomioon, ettei atomitekniikan kehitystä vaikeutettaisi liian suurilla kustannustekijöillä." (Atomivastuukomitean mietintö vuodelta 1963, sivu 32) Toisin sanoen ihmisiä ei pidä suojella, jos se johtaisi kustannusten kasvamiseen niin suuriksi, ettei ydinvoimaa voitaisi  käyttää. Tärkeintähän on talouselämä - ihmiselämäthän on helppo korvata uusilla.

Kaikissa keskusteluissa ydinvoima on kuin jokin ihmelääke

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.