p

Vuosi 2009 toiseksi lämpimin

Vaikka vuosi 2008 oli viime vuosikymmenen viilein, oli vuosi 2009 maapallon toiseksi lämpimin sitten vuoden 1880, jolloin aloitettiin lämpötilamittaukset, osoittaa NASA:n uusi tutkimus. Tutkimuksen suoritti Goddard Institute for Space Studies (GISS). 


Kartta osoittaa lämpötilan muutoksia viimeisen vuosikymmenen aikana, tammikuusta 2000 - joulukuuhun 2009, suhteessa vuosien 1951-1980 keskiarvoon. Enemmän lämmenneet alueet punaisempia, viileämmät alueet sinertäviä. Suurin lämpötilan nousu on tapahtunut arktisella alueella ja osissa Etelämannerta. (Kuva: NASA) 

Viime vuosi (2009) oli vain murto-osan viileämpi kuin lämpimin ennätysvuosi 2005, johon lämpimimpien vuosien ryhmään kuuluvat vuodet 1998, 2002, 2003 ja 2007, vuoden 1880 jälkeen. Viime vuosikymmen, tammikuusta 2000 joulukuuhun 2009 oli mittaushistorian lämpimin vuosikymmen. Koko viimeisen kolmen vuosikymmenen ajan GISS:n lämpötilamittaukset osoittavat noin 0,2 ° C keskilämpötilan nousua vuosikymmenessä. Nykyisillä tieteellisillä laitteistoilla voidaan seurata lämpötiloja tarkasti. Maapallon keskilämpötila on noussut 0,8 ° C vuodesta 1880.

Kuva: Global land-Ocean Temperature Index (NASA)

Lukuun ottamatta 1900 luvun alkupuolella ja 1940-1970 välillä tapahtuneita lämpötilojen laskua, on maapallon pintalämpötila noussut vuodesta 1880.

Ilmastonmuutoksen tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että hiilidioksidin ja muiden kasvihuonekaasujen lisääntyminen ovat keskeisiä tekijöitä vaikutukseltaan lämpötilan nousuun, mutta nämä kaasut eivät ole ainoita tekijöitä jotka voivat vaikuttaa maapallon lämpötilaan. Muita keskeisiä tekijöitä ovat, auringon säteilyvoimakkuuden muutokset, meren pintalämpötilan muutokset ja muutokset aerosolien määrissä.

Kuva: Hemispheric Temperature Change (NASA)

Sininen pisteviiva osoittaa vuoden 2009 olleen eteläisen pallonpuoliskon lämpimin koko mittaushistorian ajalta.

Myös El Niño ja La Niña ovat erinomaisia esimerkkejä siitä, miten meret voi vaikuttaa maapallon lämpötilaan. Ne kuvaavat poikkeuksellisen lämmintä tai viileää merenpinnan lämpötilaa.

GISS käyttää analyysien tekemiseen yli tuhatta sääpalveluasemaa eri puolilta maapalloa, satelliitin mittauksia merten pintalämpötiloista, sekä Etelämantereen mittausasemilta saatavaa tietoa.

"Viime vuosikymmenenä ilmaston lämpeneminen ei ole pysähtynyt", sanoo GISS:n johtaja James Hansen.

Tarkemmin ja enemmän GISS:n sivulla >> (engl)

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.