p

Olkiluodossa ongelmia, kertovat rakenrajat

Olkiluoto 3 -ydinvoimalan rakentajat kertovat puolalaisen toimittajan haastatteluissa useista ongelmista työmaalla, mainitaan Hesarin tänään julkaisemassa artikkelissa

"On käsittämätöntä mitä se hullu esimies puheli. Hänen kanssaan oli mahdotonta työskennellä, mutta hän oli vastuussa reaktorin rakentamisesta", Olkiluodon ydinvoimalan puolalainen rakentaja Zbigniew Mulczynski kertoo esimiehestään ranskalaisessa Bouygues-rakennusyhtiössä.

Työmaalta on jo aiemmin tihkunut koottuja selityksiä aikataulun pettämiseen: Oli paperisotaa viranomaisten kanssa. Areva kuulemma aloitti rakennustyöt ilman tarpeeksi yksityiskohtaisia rakennuspiirustuksia. On liian mutkikkaita alihankintaketjuja ja harvinaisen haasteellisia työtehtäviä.

Kun kyse on ydinvoimalasta, aukoton turvallisuus on ykkösasia. Areva ja voimalan tilaaja Teollisuuden Voima (TVO) ovat saaneet työn laadusta ja työn organisoinnista lukuisia huomautuksia Säteilyturva-keskukselta (STUK). Viimeksi lokakuussa 2009.

Helsingin Sanomat sai käyttöönsä puolalaisen toimittajan Greenpeacelle tekemät haastattelut viiden puolalaisen Olkiluoto 3 -ydinvoimalan rakennusmiehen kanssa.

Puolalaiset sanovat reaktorirakennuksen tukirakenteiden hitsauksen jääneen kiireessä toisinaan keskeneräiseksi. "Betonia tuli rekka rekan jälkeen. Ja me kaadoimme sitä. Jopa silloin, kun tukirakenne ei ollut valmis. Betonia oli kaadettava, koska se odotti", sanoo rakentaja Andrzej Miciak. Puolalaisten mukaan rakennustöitä on tehty myös ilman rakennuspiirustuksia.

Milloin STUK on viimeksi huomauttanut työmaan ongelmista, johtaja Petteri Tiippana?

"Viime lokakuussa totesimme, ettei putkistojen hitsaustyö ollut aivan hallinnassa", Tiippana sanoo. "Hitsauksen ongelmiin on varmaankin monia syitä. Sitä tehdään ensinnäkin hyvin paljon. Sitä tekevät eri alihankkijat, ja ydinvoimalan hitsauksessa ja sen valvonnassa on paljon vaatimuksia, jotka tulee tuntea."

Olkiluodon työmaa on kirjava kuin Moskovan suuri sirkus. Työläisiä on ollut yli 4 000, lähes 60 eri maasta, ja he ovat pääosin ulkomaalaisten vuokratyöfirmojen välittämiä. Puolalaisia on ollut peräti 1 200.

Kielimuurit ovat olleet korkeat. Puolalaiset haukkuvat erityisesti ranskalaisen Bouguyes-yhtiön portugalilaisia esimiehiä. Puolalaiset pitävät heitä ammatillisesti kelvottomina, jopa kirjoitustaidottomina.

Puolalaisilla on selityskin sille, miksi Olkiluodossa on surkeaa työvoimaa.

Eivät Itä- ja Etelä-Euroopan pätevimmät esimiehet ja rakentajat tule Suomeen vierastyöläisiksi. Tänne saapuu se rakennustyömaiden vilttiketju, joka ei löydä työtä lähempää kotiaan.

"Se on sellainen rytöpesä. Siellä olisi todella paljon perattavaa. Koko ajan on jotain häsläkkää, kun tuhansia työntekijöitä tulee ulkomaalaisten vuokratyöfirmojen kautta. On esimerkiksi jäänyt erään aliurakoitsijan palkkoja maksamatta," kertoo rakennusliiton Kyösti Suokas

Jo virkansa puolesta Suokasta pännii suomalaisten rakentajien pieni osuus Olkiluodossa.

Helsingin Sanomien artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan [täällä] (HS)

Aikaisemmin aiheesta Ekofokuksessa (Tunnisteet)
Ydinvoiman ongelmat
Kaikissa keskusteluissa ydinvoima on kuin jokin ihmelääke

Emme tarvitse ydinvoimaa:
Mahdollisuuksia on, miksi ne eivät kelpaa?

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.