Merenpohjan metaanit alkaneet purkautua

Alaskan yliopiston tutkimusretkikunta on havainnut ilmastontutkijoiden pitkään pelkäämän ilmiön, kertoo YLE uutiset. Merenpohjaan keräytyneet metaanikasaumat ovat alkaneet purkautua Jäämerellä Siperian pohjoispuolella.

Alueen metaanipäästöt olivat suurempia kuin tutkijat olivat aiemmin osanneet kuvitellakaan.

Tutkimusretkellä mukana ollut Tukholman yliopiston professori Örjan Gustavsson sanoo alueen ilman metaanipitoisuuden olevan 100 - 1 000-kertaisen normaalitasoon verrattuna. Hän painottaa kuitenkin, että tarvitaan lisätutkimuksia siitä, kuinka paljon ja kuinka nopeasti metaania kokonaisuudessaan vapautuu ja mistä se tulee. Paniikkiin ei ole syytä, hän toteaa.

Merenpohjaan varastoitunut metaani pysyy vakaana kylmässä vedessä ja kovassa paineessa. Jäähän sitoutunut metaani alkaa vapautua, kun jää sulaa.

Siperian pohjoispuolinen alue on lämmennyt nopeammin kuin mikään muu alue maapallolla. Vuosien 2000 - 2007 keskilämpötila oli jopa neljä astetta korkeampi kuin vuosien 1970 - 1999 keskilämpötila.

Merenpohjan metaani alkaa ilmaston lämmetessä vapautua ensiksi matalasta merestä, jollainen Siperian edusta on.

Merenpohjiin on kerääntynyt valtavat määrät metaania, arvioiden mukaan 1 600 miljardia tonnia. Määrä on suunnilleen kaksi kertaa se, mikä määrä ilmakehässä on nyt kasvihuonekaasuja. Metaani on yli 20 kertaa voimaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi.

Tutkijoiden pahin pelko on, että metaani alkaa purkautua äkillisesti, mikä johtaisi ilmakehän lämpenemisen itseään ruokkivaan kierteeseen ja lämpötilan hyppäyksenomaiseen nousuun. Tällainen tapahtuma on koettu maapallolla ainakin kerran, tutkijat kertovat.

Huolestuttavaa on myös, että tutkijoiden alustavien tutkimustulosten mukaan metaani vapautuu lähes kokonaisuudessaan ilmakehään. Tutkijat olivat aiemmin odottaneet, että suuri osa siitä imeytyisi meriveteen.

Aiheesta aikaisemmin:

Arktinen sulaminen on uhka ihmiskunnalle
Arktisten alueiden lämpenemisellä vakavammat seuraukset kuin on uskottu