p

Ilmastonmuutos vaikeuttaa saimaannorpan pesintää

Saimaannorpan pesärauha julistetaan huomenna Helsingissä

WWF julistaa huomenna saimaannorpalle perinteisen pesärauhan. Pesärauhan lukee tänä vuonna näyttelijä Eija Vilpas. Uhanalainen saimaannorppa vaatii juuri nyt erityishuomiota, sillä sekä ilmastonmuutos että ihminen aiheuttavat lajille haasteita.

Perinteinen saimaannorpan pesärauha julistetaan huomenna 27.1.2010 kello 15.45 Narinkkatorilla Helsingissä. WWF on julistanut pesärauhan saimaannorpille vuodesta 1993 lähtien.

”Pesärauha julistetaan nyt ensimmäisen kerran Helsingissä, sillä saimaannorppa ja lajin uhanalaisuus ovat koko Suomen asia”, kertoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Saimaannorppa (Phoca hispida saimensis) on yksi maailman uhanalaisimmista hylkeistä; niitä arvioidaan olevan nykyisin noin 260. Saimaannorpan poikaset syntyvät rantojen lumipesiin helmi-maaliskuussa. Pesärauha julistetaan hetkenä, jolloin norpat etsivät sopivia pesäpaikkoja ja ovat hyvin herkkiä häiriölle. Pesintäaikaan luotojen ja saarien rantojen lähellä tulisikin välttää moottorikelkkailua, hiihtämistä ja muuta liikkumista.

Tänä talvena olosuhteet norpan pesinnälle näyttävät olevan hyvät, mutta ilmastonmuutos vaikeuttaa pesintää tulevaisuudessa.

”Ilmaston lämpenemisen myötä lämpimiä talvia tulee yhä useammin. Saimaannorpan kannalta on tärkeää, että loppuvuoden Meksikon ilmastokokouksessa saadaan aikaan sitova ilmastosopimus ja ilmastonmuutosta hillittyä”, Luukkonen toteaa.

Tutkijat kolaavat norpille apukinoksia

Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa tutkitaan parhaillaan, olisiko ihmisten kolaamista apukinoksista apua norppien pesinnässä. Tutkijat ovat kolanneet norpille tammikuun aikana yhteensä 31 apukinosta Pihlajavedellä ja Haukivedellä. Kinosten yhteyteen on asennettu kameroita, joilla kerätään tietoa myös petojen ja ihmisten liikkeistä pesien läheisyydessä. WWF on yksi kolmivuotisen (2010–2012) tutkimuksen rahoittajista.

”Apukinokset on tehty siirtämällä lunta lumikolalla, jolloin lumen rakenne muuttuu ja kinoksista tulee kestäviä. Lunta ei ole jäädytetty tai muuten käsitelty. Pelkkä lumen määrä ei takaa hyvää pesätilannetta, sillä kinostuneen lumen täytyy olla myös rakenteeltaan oikeanlaista, jotta siihen kaivetut pesät kestäisivät. Kovat tuulet ja pakkasen kanssa vaihtelevat lauhemmat jaksot olisivatkin nyt norpan kannalta toivottavia”, kertoo tutkija Miina Auttila.

Kattava verkkokalastuskielto tarpeen

Norpan pesärauha julistetaan samana päivänä, kun maa- ja metsätalousministeriön työryhmä keskustelee verkkokalastusrajoituksista. Vuonna 2009 tietoon tuli ainakin kuusi verkkoihin hukkunutta saimaannorppaa. Todellinen verkkokuolleisuus arvioidaan kuitenkin näitä havaintoja suuremmaksi.

”Vaihtelevat pesimisolosuhteet ovat jo tarpeeksi haasteellisia norpalle, joten kaikki muu ylimääräinen kuolleisuus pitää poistaa. Verkkokalastus pitää lopettaa tärkeimmillä poikimisalueilla ainakin huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun”, Luukkonen toteaa. ”Norpan kannalta on samantekevää miten verkkokalastus kielletään, kunhan kielto on kattava. Jos riittävää verkkorajoitusta ei synny korvaussopimuksilla, on asia hoidettava verkkokalastuksen kieltävällä asetuksella.”

Saimaannorpan poikasille kolataan koteja Helsingissä 27.1. >>  (WWF)

Lähde: WWF Suomi
Kuva: Länsi-Savo

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.