p

Himalajan jäätiköiden sulamisesta väärää tietoa

Tieto IPCC:n raportissa 2007 Himalajan jäätikön sulamisen nopeudesta oli virheellinen.  Paneeli myöntää virheen lähes kolme vuotta sitten julkaistussa raportissa, jossa arvioitiin Himalajan jäätikön sulavan nopeammin kuin missään muualla maailmassa ja, että jäätikkö saattaa sulaa jo vuoteen 2035  mennessä.Paneeli myöntää ettei jäätikön sulamisesta käytetty tutkimustieto ja käsittely  ollut sen standartien mukaista eikä perustunut tieteeseen.

Todennäköisesti virheellinen tieto on peräisin New Scientist lehden 10 vuotta sitten julkaisemasta intialaistutkijan Syed Hasnain haastattelusta.

Tapaus kyllä herättää joitakin kysymyksiä IPCC:n käyttämien tutkimusten käsittelystä, täsmällisyydestä ja arvioinneista. Näinkin vakavasta asiasta ei saisi päästä tällaisia ankanpoikasia raportteihin, vaan ne on purustuttava vertraisarvioituun tutkimustietoon.

IPCC ei toistaiseksi ole antanut uutta arviota jäätikön sulamisesta, mutta huomauttaa, ettei erehdys muuta käsitystämme ilmastonlämpenemisestä.

IPCC korostaa, että suuret jäätiköt ovat yhä sulamassa ja sulaminen kiihtymässä.

Aiheesta mm. Guardianissa  (engl)

1 comments:

  1. himalayan glaciers are melting , and the ratio have increased in this last two years.. lot of water pouring out of ganges..

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.