p

Ekokatastrofia odotellessa

täydennetty 12.1.2010
Kööpenhaminan ilmastokokous oli ja meni eikä mitään jäänyt käteen, paitsi isot päästöt. On käsittämätöntä, että kymmenet tuhannet ihmiset ja maailman johtajat lentelevät turhaan ympäri maailmaa ilmastokokoukseen. Lopputulos palaverista oli pelkkä poliittinen näytelmä ja nollapaperi, joka ei ole laillisesti sitova, eikä velvoita mihinkään. Olis senkin ajan voinut viisaammin käyttää.

"Climategate"

"Climategate" tietomurrolla laittomasti hankittujen yksityisten sähköpostien ja muiden tiedostojen julkisuuteen vuodattaminen johti EAU:ssa tutkimusaineiston sisäiseen tutkintaan. Olen vakuuttunut siitä, ettei hakkeroidussa aineistossa skeptikkojen suuresta metelistä huolimatta, löydy mitään sellaista joka muuttaisi käsitystämme ilmastonmuutoksesta, tai veisi siltä perusteet. Enkä usko myöskään mihinkään "salaliittoteorioihin" joita "vastustajat" esittävät asian tiimoilta, sen olisi pitänyt jatkua siinä tapauksessa jo kauan, periaatteessa useiden sukupolvien ajan.  Mahdoton ajatus.
"Ilmastonmuutoksen tieteellisen tiedon historia on pitkä. Jo vuonna 1827 ranskalainen luonnontieteilijä Joseph Fourier ymmärsi, että ilmakehä toimii samaan tapaan kuin kasvihuone: se päästää valoa lävitseen hyvin, mutta huomattavasti heikommin lämpösäteilyä, joksi valo muuttuu maassa". [linkki]

"Skeptikkogate"

Eivät skeptikkojen "väitteet" ole kestävällä pohjalla. Viittaavat yhä uudelleen ja uudelleen pienen skeptikko ryhmän tekemiin  "tutkimuksiin", jotka ovat jo useaan kertaan osoitettu virheellisiksi. Aiheesta mielenkiintoinen artikkeli: Muutama esimerkkitapaus CO2-raportin sivulla >>

Skeptikon pyrkimyksenä on kyseenalaistaa ilmiöt ja teoriat sekä saattaa ne epäilyksen alaisiksi. Skeptismin mukaan ihminen ei voi saavuttaa varmaa tietoa aistiensa rajallisuuden vuoksi. Rajallisia olentoja me tietenkin olemme, ei käy kiistäminen. Ilmaston lämpeneminen etenee kuitenkin rajallisuudestamme huolimatta tehtyjen ennusteiden mukaisesti, jopa nopeammin, sekä näkyy ja vaikuttaa kaikkialla fysikaalisissa ja biologisissa muutoksissa planeetallamme.

Mikäs sen huojentavampaa olisi jos ihmiskunta toiminnallaan ei aiheuttaisikaan ilmaston lämpenemistä, niin kuin skeptikot väittävät, vaan kaikki olisikin vain pitkän ajan luonnollista ilmaston vaihtelua. Mutta kun ei!  Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan, mutta viimeisen 30 vuoden aikana se on lämmennyt huolestuttavan nopeasti, nopeammin kuin tuhansiin vuosiin, eikä nopeaan ilmaston lämpenemiseen löydy mitään muita selittäviä syitä kuin ihmisen toiminta.

Myös keskusteluissa skeptikot väittävät usein, että ilmasto olisi viilentynyt viimeiset 10 vuotta ja, että ilmastonmuutos on peruutettu? Toiveunta! Mennyt vuosikymmen (2000-2009) oli WMO:n keräämien alustavien tietojen mukaan lämpimämpi kuin 1990 luku, joka oli puolestaan lämpimämpi kuin 1980 luku. Myös vuosi 2009 arvioidaan olevan kymmenen lämpimämmän vuoden joukossa kautta mittaushistorian.

Business as usual

Esimerkiksi yhdysvalloissa yritykset käyttivät vuoden 2009 tammi- syyskuun aikana lobbaukseen 2,5 miljardia dollaria, ja parhaimmillaan lobbareita oli kongressissa 1150. Kyllä siinä öljyteollisuuden tahto välittyy kongressiedustajille mainiosti rahan voimalla. Kuinka paljon lobbareita esimerkiksi Euroopan parlamentin nurkilla häärii ja kuinka valtavan määrän euroja yritykset syytävät EU-edustajien mielipiteiden vaikuttamiseen, muistuttaen samalla seuraavien vaalien tukirahoituksesta?

Ilmastonmuutos ei suinkaan ole ainoa huolenaiheemme. Sen lisäksi ympäristömme on romahduksen partaalla, luonnonvarat hupenemassa, talous on kuralla ja eriarvoisuus lisääntyy kiihtyvää tahtia kaikkialla maailmassa. Kun maailmanlaajuinen globaali markkinatalousjärjestelmä aiheuttaa peruuttamattomia monitahoisia vakavia ympäristötuhoja ja -ongelmia planeetallemme, myös taloudellista ahdinkoa sekä nälkää valtavalle määrälle ihmisiä jopa kokonaisille kansakunnille, niin järjestelmässä täytyy olla vikaa, ja paljon. Se on epäonnistunut. Se on järjen vastainen. Se on epäoikeuden mukainen. Se on johtamassa sotiin. Se johtaa lopulta ekokatastrofiin.

Kun meret ja järvet on kalastettu tyhjiin, kun metsistä viimeinenkin puu on kaadettu ja ympäristömme tuhottu, silloinko vasta havahdumme siihen, ettei rahaa voi syödä?

bekkerister

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.