p

Arktiset metaanipäästöt kasvoivat rajusti


Arktisen alueen maaperästä vuosittain vapautuva metaanimäärä on kasvanut lähes kolmanneksella vuosien 2003 - 2007 aikana, kertoo tuore tutkimus. Tutkijat pitävät havaintoa selvänä merkkinä ilmaston lämpenemisestä.

YLE:n julkaisemassa artikkelissa kerrotaan, että satelliittimittauksien ja maanpinnan lämpötilahavaintojen avulla tutkijat totesivat arktisten metaanipäästöjen kasvaneen tutkimusaikana 30,6 prosenttia. Vastaavaa kasvua ei havaittu millään muulla maapallon alueella.

Päästöt ovat lähinnä peräisin Pohjois-Kanadan ja Siperian turvesoilta. Ilmastotutkijat ovat jo kauan varoitelleet, että ilmaston lämmetessä pohjoisten alueiden vuosituhansia ikiroudassa olleet suot alkavat sulaa, jolloin turpeeseen varastoituneena oleva metaani pääsee vapautumaan. Näin näyttäisi nyt tapahtuvan.

Tällä hetkellä arktisten soiden metaanipäästöt ovat vain kaksi prosenttia maapallon kaikkien soiden metaanipäästöistä. Suurin osa on peräisin suosademetsistä.

Suot taas kattavat noin kolmanneksen kaikista metaanipäästöistä. Loput tulevat mm. fossiilisten polttoaineiden käytöstä, karjan ruuansulatuksesta ja riisipelloilta. Arktisiin soihin on kuitenkin varastoitunut valtaisa määrä metaania, jonka vapautuminen nopeuttaisi ilmaston lämpenemistä merkittävästi.

Pohjoiset alueet ovat maapallon nopeimmin lämpenevä alue. Tutkijat muistuttavat, että kun lumiraja pakenee ja tundra sulaa, esiin tulee maaperää, jonka muutokset voimistavat lämpenemistä erittäin voimakkaasti.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.