p

”100 dollarin” läppärin tekijöiltä 75 dollarin kosketusnäyttökone

One Laptop Per Child -hanke kohautti aikoinaan sadan dollarin läppäreillä, joskin hinta-arvio osoittautui ylioptimistiseksi. Seuraava askel kehitysmaiden lasten tietokoneistamisessa on 75 dollarin kosketusnäyttökone.


Kehitysmaiden lapsille suunnitelluilla halvoilla tietokoneilla kuuluisaksi noussut One Laptop Per Child (OLPC) -hanke esitteli joulun alla uusia kunnianhimoisia suunnitelmiaan.

Ensinnäkin alkuperäinen XO 1.0 saa sisaruksikseen mallit XO 1.5 ja 1.75.

Kiinnostavin uutinen oli kuitenkin OLPC:n halpakoneiden seuraava askel, XO 3.0.

Perinteistä tietokonetta XO 3.0:n designissa muistuttaa vain 8,5x11-tuuman näyttöä. Näppäimistöä ei ole, vaan kirjoittaminen tapahtuu kosketusnäytön virtuaalinäppäimistöllä.

XO 3.0:ssa on 8 gigahertsin prosessori ja sisäänrakennettu kamera, mutta siitä huolimatta se kuluttaa sähköä alle watin. Laitteen kestävyyden takaa kauttaaltaan muovista tehty kuori, jossa ei ole lainkaan vedelle tai lialle herkkiä sisäänmenoreikiä. Latauksen on tarkoitus tapahtua langattomasti induktion avulla.

Jos OLPC:n suunnitelmat pitävät kutinsa, XO 3.0 on tarkoitus saada markkinoille vuonna 2012. Hinnaksi on kaavailtu vaivaiset 75 dollaria.

Suuret suunnitelmat, mutta...

OLPC-hankkeen perustajan ja vetäjän, MIT:n professori Nicholas Negroponten suuriin suunnitelmiin on kuitenkin syytä suhtautua pienellä varauksella. Sadan dollarin hintaiseksi alkujaan kaavailtu XO 1.0 maksaa nimittäin vieläkin 172 dollaria, ja toukokuussa 2008 julkistettua kosketusnäytöllistä mallia ei koskaan toteutettu korkeiden kustannusten takia.

Negroponte myöntää, että hänen korkealentoisia lupauksia sisältävä menneisyytensä ei välttämättä vala parasta mahdollista uskoa XO 3.0:n toteutumiselle.

Esimerkiksi XO 3.0:n hurjaa 8 gigahertsin prosessoritehoa - jota joissain lähteissä on veikattu kirjoitusvirheeksi - Negroponte kutsuu "provokatiiviseksi tavoitteeksi".

Talouslehti Forbesin haastattelussa Negroponte kuitenkin varoittaa aliarvioimasta puheitaan.

"Tietysti, jos tulisin esittelemään XO 3.0:a taloudellisesti kannattavana investointimahdollisuutena, minun menneisyyteni tuntien kukaan ei tarttuisi syöttiin", hän sanoo.

"Mutta tämä ei ole kaupallinen operaatio. Jos saavutamme edes puolet tavoitteistamme, sillä voi olla suuria seurauksia."

Negroponte toivoo, että muut tietokonevalmistajat innostuvat kilvoitteluun XO 3.0:n ominaisuuksista kuultuaan.

"Meidän ei tarvitse itse rakentaa sitä. Meidän tarvitsee vain uhata, että rakennamme sen."

One Laptop Per Child (OLPC) -hanke perustettiin tammikuussa 2005.
XO-tietokoneilla on 1,4 miljoonaa käyttäjää 35 eri maasta 25 kielellä.
OLPC:n missio on, että 500 miljoonaa lasta kehitysmaissa saisi käyttöönsä tietokoneen.
Kotisivu >>

Lähde: Kepa

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.