p

WWF: Tehokas ilmastosopimus on suuri taloudellinen ja poliittinen mahdollisuus


Kööpenhaminassa solmittava tehokas ja laillisesti sitova ilmastosopimus tarjoaisi kaikkien aikojen parhaan mahdollisuuden ryhtyä rakentamaan ympäristöystävällistä ja kestävää tulevaisuutta. Maailman päättäjille on WWF:n mielestä annettu tehokkaan sopimuksen solmimiseen riittävä valtakirja.


Päättäjät ovat tärkeän valinnan edessä ja voivat käyttää ainutlaatuisen tilaisuuden hyväkseen antamalla ihmisille ja yrityksille mahdollisuuden aloittaa siirtyminen kohti vähähiilistä taloutta ja siitä saatavia hyötyjä niin pian kuin mahdollista.

Toinen mahdollisuus on viivytellä päätöstä. Se asettaisi uhanalaiseksi miljoonien ihmisten elämät ja hukkaisi elinaikamme hienoimman mahdollisuuden ryhtyä rakentamaan ympäristöystävällistä ja kestävää tulevaisuutta.

“WWF vaatii, että sopimus laaditaan Kööpenhaminassa laillisesti sitovaan muotoon, jotta se antaa riittävän varmuuden sitoumusten toteuttamisesta”, sanoo WWF Suomen ilmastoasiantuntija Salka Orivuori.

Vahva ilmastosopimus voisi WWF:n mukaan antaa miljoonille yrityksille mahdollisuuden siirtyä vähähiiliseen tulevaisuuteen. Se ei ainoastaan auttaisi elvyttämään monia laskusuhdanteessa kamppailevia talouksia, se samalla nostaisi monia maita köyhyydestä ja antaisi ihmisille uusia mahdollisuuksia. Se voisi myös vähentää sotien uhkaa, nälkää ja luonnonkatastrofeja.

Ilmastosopimuksen tulee WWF:n mukaan varmistaa, että teollisuusmaat vähentävät päästöjään merkittävästi. Kööpenhaminassa on myös sovittava luotettavasta ja pitkäaikaisesta rahoituksesta, jolla voidaan suojella köyhiä ilmastonmuutoksen vaikutuksilta ja mahdollistaa heille siirtyminen vähähiiliselle kehityspolulle. Keskeistä on, että globaalit kasvihuonekaasujen päästöt saadaan kääntymään laskuun vuosina 2013−2017.

“Kokouksen alkaessa pöydällä olevat tarjoukset eivät ole riittäviä. Tähän asti tehdyt sitoumukset eivät riitä rajoittamaan lämpötilan nousua alle kahteen asteeseen, vaan lämpötila nousisi usealla asteella vuoteen 2100 mennessä. Kahden asteen rajan ylittäminen olisi kohtuuttoman suuri riski”, toteaa kansainvälisen WWF:n ilmasto-ohjelman päällikkö Kim Carstensen.

WWF:n mielestä maailma on näyttänyt vihreää valoa ilmastosopimukselle. ”Kansalaiset, media, kansalaisjärjestöt, yritykset, kirkot ja suurin osa muista keskeisistä instituutioista ovat antaneet poliitikoille tukensa ja kannustaneet päättäjiä tekemään ainoan mahdollisen oikean päätöksen: allekirjoittaa tehokas ilmastosopimus ”, Carstensen sanoo.

“ WWF on määritellyt selkeät tavoitteet tehokkaalle ja kunnianhimoiselle ilmastosopimukselle. Tulemme arvioimaan Kööpenhaminan tuloksia näiden tavoitteiden perusteella”, Kim Carstensen painottaa.

WWF Canada Save Our Climate TV Commercial


Lähde: WWF Suomi

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.