p

Vesitetty sopimus Kööpenhaminassa

päivitetty klo. 15.30


Spektaakkelimainen Kööpenhaminan näytelmä josta saatiin aikaiseksi vain kaikille sopiva ilmastosopimusmalli, joka ei ole oikeudenmukainen, kunnianhimoinen eikä laillisesti sitova. Maailman johtajat sopivat maailmanlaajuisen vesitetyn sopimusversion ilmastonmuutoksesta myöhään eilen illalla Kööpenhaminassa, monivaihteisten lähes umpikujaan päättyneessä ilmastopalaverissa. 

Sopimus on kaukana tavoitteista johon oli neuvoteltu ja keskitytty kahden viikon aikana Kööpenhaminassa siinä toivossa, jotta saataisiin merkittäviä toimenpiteitä aikaiseksi joilla torjutaan maailmanlaajuinen ilmastonlämpenemisen uhka.

"Alustavien tietojen mukaan EU:n päästövähennystavoitteeksi tulee 20–30 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Yhdysvallat leikkaa päästöjään 14–17 prosenttia vuoden 2005 tasosta. Kiinalle asetetaan hieman erilainen tavoite pienentää hiili-intensiteettiä 40–45 prosenttia", kirjoittaa Hesari artikkelissaan.

Sovintoon joka saatiin sisältyy tietojen mukaan tavoite, että maapallon keskilämpötila ei saa nousta kahta Celsius-astetta esiteollisesta ajasta. Sopimusluonnokseen kuuluu myös 100 miljardin dollarin vuosittaiset ilmastoavustukset köyhille maille vuoteen 2020 mennessä. Luonnoksen mukaan kehitysmaiden pitäisi raportoida ilmastotoimensa kahden vuoden välein.

Viimeisenä päivänä Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluissa päädyttiin sopimusmalliin josta sanottiin "ei täydellinen mutta parempi kuin ei mitään".  Just joo. Kun sopimus ei ole oikeudenmukainen, kunnianhimoinen eikä laillisesti sitova, niin mikä se sitten on?

Vaikka periaate velvoittaa kaikkia maailman maita ensimmäistä kertaa - myös kehitysmaita -  leikkaamaan kasvihuonekaasu päästöjään jotka aiheuttavat ilmastonlämpenemistä, sopimus ei kuitenkaan ole oikeudellisesti sitova, vaan ainoastaan poliittinen julistus.

Palaveri on päättynyt epäonnistumiseen.
"Maailman päättäjät pettivät odotukset ilmastokatastrofin ehkäisemisestä
Juuri päättynyt Kööpenhaminan ilmastokokous on vuosisadan pettymys. Lopputulos on viemässä maailmaa katastrofaalisen ilmastonmuutoksen polulle. Kansallisten etujen puolustaminen ja teollisuusmaiden kyvyttömyys sitoutua oikeudenmukaisiin ilmastotoimiin on epäonnistuneen lopputuloksen perimmäinen syy", kerrotaan SLL:n ilmastoblogissa.
Kuva: COP-15

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.