p

Kööpenhaminan ilmastoneuvottelut siirtyivät ministeritasolle

Kööpenhaminassa käytävät neuvottelut Kioton jälkeisestä ilmastosopimuksesta ovat edenneet pienin askelin. Eilisestä saakka neuvottelujen tärkeimpiä kysymyksiä on käsitelty muun muassa epävirallisissa ministerivetoisissa työryhmissä. Työtä on jatkettu sekä Kioton pöytäkirjan osalta että pitkän aikavälin sopimusraiteella.

Kokouksen puheenjohtajamaa Tanskan aktiivinen rooli on aiheuttanut närää kehitysmaiden keskuudessa, sillä ne katsovat, ettei pöydällä ole vielä riittävästi tuloksia ministereiden käsiteltäväksi.

Suomen ympäristöministeri Paula Lehtomäki saapui eilen Kööpenhaminaan ja osallistui päivän aikana Euroopan unionin ympäristöministerien kokouksiin. Lisäksi hän tapaa kollegoitaan kahdenkeskisissä neuvotteluissa.

"EU pyrkii löytämään ratkaisun, jolla kaksi sopimusraidetta voitaisiin yhdistää mahdollisimman pian yhdeksi sopimukseksi. Mielestäni yksi kattava ja riittävän kunnianhimoinen sopimus on tulevaisuudessa paras vaihtoehto", ministeri Lehtomäki painottaa.

Suomen kannalta erityinen kysymys ilmastoneuvotteluissa on metsien hiilinielujen laskentatapa.

"Suomi ajaa voimallisesti ympäristön kannalta kestävää laskentatapaa, jossa luonnontieteellinen nielu ei muutu laskentatavan valinnan vuoksi keinotekoisesti päästöksi. Samoin on ympäristönäkökulmasta tärkeää, ettei mikään maa saa lisäpäästöoikeuksia metsänielusta, joka ei ole nielu vaan luonnontieteellinen päästö. Tällaisiakin variaatioita keskusteluissa pyörii. Neuvottelut laskentamekanismista jatkuvat edelleen ja Suomen kannattamat laskentatavat ovat mukana neuvotteluissa. Toivoisin ympäristöjärjestöjen kiinnittävän erityistä huomiota laskentamallien luonnontieteelliseen kestävyyteen palkintoja myöntäessään", Lehtomäki sanoo.

EU:n myöntämä 7,2 miljardin nopean aikavälin rahoitus on edistänyt rahoituksesta käytyjä neuvotteluja. Myös Japani lupasi rahoittaa 10 miljardilla kehitysmaiden ilmastotoimia kuluvalla Kioton kaudella. Rahoituksen hallinnoinnista ja arkkitehtuurista käydään loppuun saakka kovaa vääntöä.

Lähde: YM

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.