p

Ilmastonmuutoksen riskit korostuvat Bhutanin jäätikköjärvellä

Jäätiköiden sulamisen takia Himalajalla sijaitsevan Thorthormi Tsho -järven koko on kolminkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Pinnan nousun seurauksena järvi uhkaa nyt tulvia yli aiheuttaen mittavaa tuhoa alempana laaksossa. Thorthormia ollaankin nyt madaltamassa mittavan yhteistyöhankkeen avulla, jossa WWF on mukana. Tänä vuonna järven pintaa onnistuttiin laskemaan 86 senttiä.

Mukana yhteistyöhankkeessa ovat Bhutanin hallituksen lisäksi WWF ja paikalliset yhteisöt, jotka toimivat Maailman Ympäristörahaston (GEF), UNDP:n ja Itävällan tukemana. Kansainvälisen hankkeen ensimmäisen vaiheen tarkoituksena on pienentää Bhutanin laaksoon kohdistuvia riskejä. Tavoitteena on laskea järven pintaa viisi metriä kolmessa vuodessa.

Thorthormi Tsho -jäätikköjärvi sijaitsee lähes 4500 metriä merenpinnan yläpuolella Bhutanin pohjoisosassa. Järvi on arvioitu yhdeksi suurimmaksi mahdollisen luonnonkatastrofin aiheuttajaksi lähitulevaisuudessa. Samanaikaisesti järven pinnan nousun kanssa, vettä pidättelevien moreenivallien korkeus on puolittunut. Epävakaiden reunavallien purkautuessa Thorthormi Tshon vesimassat vyöryvät todennäköisesti 80 metriä alempana sijaitsevaan Raphsthreng Tsho -järveen ja noin 53 miljoonaa kuutiota vettä syöksyy alas Po Chu -järven yläjuoksulle.

Järven purkautuessa se tuhoaisi arviolta puolet sadosta ja eläimistä taloudellisesti erittäin tärkeiden Punakha ja Wangdi -laaksojen alueella. Samalla tuhoutuisi teitä, siltoja, taloja ja muuta infrastruktuuria. 1300-luvulla rakennettu Punakhan palatsi on yksi kuudestatoista kulttuurihistoriallisesti merkittävästä kohteesta, joka on uhattuna järven purkautuessa.

”Tämä tapaus antaa perspektiiviä, kun puhutaan ilmastonmuutokseen sopeutumiseen tarvittavasta rahoituksesta kehitysmaille. Meidän on tärkeä päästä sopimukseen päästöistä, jotta voimme minimoida ilmastonmuutoksen vaikutukset ja välttyä ihmishenkien menetyksiltä alueilla, jotka ovat vähiten vastuussa kohtaamistaan ongelmista”, toteaa Kim Carstensen, WWF:n Kööpenhaminan Ilmastokokouskampanjan johtaja.

WWF:n kansainvälisen Himalaja -ohjelman raportti The Cost of Climate Change: The Story of Thorthormi Glacial Lake in Bhutan kertoo ilmastonmuutokseen sopeutumisen valtavista kustannuksista Himalajan alueella.

“Thorthormi-järven tarina osoittaa, kuinka ilmastonmuutokseen aiheuttamiin riskeihin voidaan sopeutua”, kertoo WWF:n Himalaja -ohjelman johtaja Tariq Aziz. ”Samalla se osoittaa, kuinka ilmastonmuutoksen seuraukset koituvat paikallisyhteisöjen taakaksi, ja miten haastavaa näihin seurauksiin sopeutuminen on”.

WWF Suomi tukee useita hankkeita Himalajan alueella ulkoministeriön rahoituksen avulla.
”Kaikki WWF:n työ luonnon ja ihmisten puolesta Bhutanissa ja Nepalissa on uhattuna, jos ilmastonmuutoksen haasteisiin ei pystytä vastaamaan ja teollistuneet valtiot eivät kanna niille kuuluvaa vastuuta päästövähennyksistä sekä rahoituksesta. Haasteisiin on vastattava nyt ja panostuksia on lisättävä merkittävästi”, sanoo Sami Tornikoski, WWF Suomen kansainvälinen kehitys -ohjelman päällikkö.

Raportti on ladattavissa tästä  (pdf, (9,0 Mt))

Video tyhjentämisoperaatiosta on katsottavissa täällä

Lähde: WWF Suomi
Kuva: WWF (kuvakaappaus)

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.