p

Ydinturvallisuusasiantuntija varoittaa Olkiluodon turvallisuuspuutteista


Riippumaton itävaltalainen ydinturvallisuusasiantuntija Helmut Hirsch teki Greenpeacen toimeksiannosta lausunnon Olkiluoto 3 -reaktorityypin automaatiosuunnittelusta. Hirschin mukaan reaktorin hermokeskus on suunniteltu tavalla, joka on "ydinturvallisuuden perusperiaatteiden vastainen". Pahimmillaan suunnitteluvirheet voivat estää ydinvoimalan turvajärjestelmien toiminnan, jolloin "ydinreaktorin pieni vikatilanne voisi kehittyä vakavaksi onnettomuudeksi".

Ranskalaisen Arevan Olkiluotoon rakentaman ydinvoimalan hermokeskus vastaa kaikista voimalan turvajärjestelmistä. Eri järjestelmien pitäisi olla toisistaan riippumattomia, jolloin yhden järjestelmän vika ei uhkaa koko voimalaa. Näin ei kuitenkaan ole Arevan EPR-reaktorissa. Myös Suomen, Ranskan ja Iso-Britannian ydinturvallisuusviranomaiset ovat todenneet tämän ja vaativat hermokeskuksen uudelleen suunnittelua.

"Tämän ranskalaisen ydinreaktorin jatkuvasti kasaantuvat turvallisuusongelmat ovat yksi monista syistä hylätä ydinvoima. Ydinvoima vaikeuttaa myös ilmastopäästöjen vähentämistä, sillä Suomen ydinvoimapäätös sulki oven uusiutuvalta energialta ja energiankulutusta vähentäviltä ratkaisuilta", sanoo Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllyvirta.

"Ydinvoimalassa on aina mahdollisuus vakavaan onnettomuuteen. Nämä puutteet suunnittelussa ja rakennustyössä lisäävät riskiä. Olkiluoto 3 on varoitus, jonka pitäisi vakuuttaa järkevät päättäjät siitä, että uudet ydinvoimalat on unohdettava", Myllyvirta jatkaa.

Helmut Hirschin lausunto kokonaisuudessaan on ladattavissa [tästä] (pdf)

Lähde: Greenpeace
Kuva: Ekofokus

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.