p

UPM-Kymmenen lopetettava sellun osto sademetsiä raivaavalta Aprililta

Suomi — 50 Greenpeacen aktivistia, mukana yksi suomalainen, ovat aikaisin torstaiaamuna Suomen aikaa lukittautuneet sellujätti Aprilin kaivinkoneisiin pysäyttäen yhtiön laittomat hakkuut sademetsässä Kamparin niemimaan alueella Sumatran saarella Indonesiassa.

April on Indonesian suurimpia sellun ja paperin tuottajia ja raivaa parhaillaan suosademetsäalueita plantaasiviljelmien tieltä.  


Greenpeacen tällä viikolla julkaisema tuore todistusaineisto osoittaa, että April (Asia Pacific Resources International Limited) raivaa laittomasti suosademetsää, jossa turvekerros on yli kolmen metrin paksuinen. Aprilin mukaan yhtiö ei raivaa laittomasti turvesuoalueita Kamparin niemimaalla, mutta Greenpeacen julkaisemat kuvat ja kartat todistavat raivaamisen tapahtuvan.

Suomalainen UPM-Kymmene on vuosien ajan ostanut sellua Aprililta ja harkitsee parhaillaan sopimuksen uusimista. Greenpeace vaatii UPM-Kymmeneä lopettamaan sellun oston yhdeltä maailman pahimmista sademetsän tuhoajista.

"Haluan suomalaisena vedota etenkin suomalaisiin suuryhtiöihin, että ne lopettavat trooppisten metsien vahingoittamisen. UPM-Kymmenen on kieltäydyttävä ostamasta sellua Aprililta", sanoo Indonesiassa mukana mielenosoituksessa oleva aktivisti Petteri Pykäläinen.

Sellu- ja paperiteollisuuden lisäksi massiivista metsätuhoa Indonesiassa aiheuttaa öljypalmuplantaasien raivaaminen. Suomalaisyrityksistä UPM-Kymmenen lisäksi valtionyhtiö Neste Oil pahentaa omalta osaltaan metsätuhoa Kaakkois-Aasian trooppisilla alueilla.

Palmuöljyllä on yhä enemmän kysyntää biopolttoaineiden raaka-aineena. YK:n ympäristöohjelma UNEP:n mukaan viime vuosiin saakka palmuöljyn osuus maailman biodieseltuotannosta on ollut vain noin prosentti. Nyt kuitenkin 95 prosenttia Malesian ja Indonesian palmuöljytuotannon kasvusta johtuu biodieselin kasvavasta kysynnästä. Neste Oil investoi tällä hetkellä kahteen maailman suurimpaan biopolttoainelaitokseen palmuöljytuotannon ydinalueella Singaporessa ja palmuöljykaupan keskuksessa Rotterdamissa.

"Suomen valtion pitää käyttää vaikutusvaltaansa Neste Oilin suurimpana omistajana ja lopettaa palmuöljyn käyttö dieselin raaka-aineena", sanoo Petteri Pykäläinen.

Kamparin alueen sademetsien turvepohja on erityisen paksu ja se on yksi maailman suurimmista yksittäisistä hiilivarastoista, joka sitoo yli 2 miljardia tonnia hiiltä. Alue on suojeltava välittömästi ilmastonmuutoksen torjumiseksi, luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja alkuperäisväestön aseman parantamiseksi.

Kuvia ja kartta Aprilin hakkuista marraskuussa 2009

Lähde: Greenpeace
Kuva: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.