p

Kiina päihittää USA:n vihreydessä


Kiinaa syytetään usein siitä, ettei se ole vähentänyt tarpeeksi tehtaidensa hiilidioksidi- ja muita päästöjä sekä kivihiilen käyttöä polttoaineena voimalaitoksissa. Uusi raportti kuitenkin osoittaa, että maa tekee paljon enemmän työtä ilmastonmuutoksen torjumiseksi, kuin uskotaan. Itse asiassa, sen ympäristönormit ovat joiltakin osin tiukempia kuin Yhdysvaltojen, kertoo New Scientist.

Washington DC:ssä toimivan WRI:n (World Resources Institute) mukaan, Kiina on oikealla tiellä täyttämään tärkeimmät ilmastonmuutoksen tavoitteet. Kiinan tarkoitus on leikata energiaintensiteettiä 20 prosenttia, viimeistään ensi vuoden loppuun mennessä, jotta maan hiilidioksidipäästöjen kasvu taittuu.

Kiina on edistynyt hyvin myös tavoitteessaan tuottaa 15 prosenttia sähköstä uusiutuvista lähteistä vuoteen 2020 mennessä. Tulevalla vuosikymmenellä tuulivoiman osuus kasvaa 150 gigawattiin, - viisinkertaisesti Yhdysvaltojen määrään verrattuna. Joka kymmenennessä Kiinalaiskodissa on jo nyt aurinkolämmitin ja niiden määrä kasvaa 20 prosentin vuosivauhtia.

Kiinassa hiilellä toimivat voimalaitokset ovat myös tehokkaampia kuin USA:n. Hyötysuhde USA:n hiilivoimalaitoksissa on ollut hieman alle 33 prosenttia -60 luvun alusta. Kiinassa hyötysuhde on kasvanut tasaisesti ja on jo nyt yli 35 prosenttia.

WRI:n mukaan Kiinan kehitys osoittaa selvästi maan suhtautuvan vakavasti ilmastonmuutokseen. Sen haluttomuuteen asettaa päästöille ylärajaa, asenne, jota on arvosteltu paljon Yhdysvalloissa, ei pitäisi olla este kansainväliselle yhteistyölle. Kiina on edistynyt huomattavasti kasvihuonekaasupäästöjen rajoittamisessa. Haasteena onkin ymmärtää toistemme toimintatapoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Löytää ratkaisuja yhteistyössä oikeilla lähestymistavoilla, ei syyttelemällä.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.