p

Itämeren viljelijöiden ympäristöpalkinto Vapolan tilalle


Vapolan tila on voittanut WWF:n ja MTK:n järjestämän kilpailun Suomen ympäristöystävällisimmän viljelijän löytämiseksi. Kalannissa, Uudessakaupungissa sijaitseva luomutila on hoitanut vesiensuojelunsa esimerkillisesti. Vapolan tila edustaa Suomea koko Itämeren alueen viljelijöiden välisessä loppukilpailussa, jonka voittaja julkistetaan 26.11. Riikassa.

”Vapolan tilalla on toteutettu lähes kaikki tiedossa olevat hyvät käytännöt vesiensuojelun edistämiseksi, ja juuri toimenpiteiden kattavuus nosti tilan kisan kärkeen,” sanoo WWF:n meriasiantuntija Sampsa Vilhunen.

Vapolan tilalla esimerkiksi otetaan talteen karjalaitumien ja jaloittelutarhan ravinteita laskeutusaltaiden ja monimuotoisen kosteikon avulla, ja ravinnepitoista lietettä tullaan käyttämään hyödyksi peltojen lannoitteena. Lantalat on katettu, mikä vähentää ammoniakkipäästöjä, ja niissä on betonipohja, mikä estää kompostoitumisen aikaiset ravinnehuuhtoumat. Vapolan tilalla on myös kiinnitetty runsaasti huomiota maisemanhoitoon ja luonnon monimuotoisuuteen.

”Palkinto oli meille iloinen yllätys! Olemme yrittäneet kiinnittää huomiota ympäristöasioihin läpikotaisin ja tehdä pieniä toimenpiteitä kaikessa toiminnassa. Suurella tilalla pienillä asioilla on myös suuri vaikutus. Moni toimenpide ei ole itsestäänselvyys joka paikassa, vaan pitää etsiä ne omalle tilalle ja tuotantolinjaan sopivat ratkaisut. Esimerkiksi suorakylvö toimii meillä, mutta ei välttämättä jollakin toisella tilalla. Jokaiselle maatilalle kannattaisi kyllä rakentaa jonkinlainen vesiensuojelusysteemi, esimerkiksi kosteikko”, sanoo maanviljelijä Katariina Vapola Vapolan tilalta.

”Moni maanviljelijä saattaa kokea, että viranomaiset ja järjestöt ovat vastapuolella, mutta ei se niin ole. Neuvoja ja apua saa, kun sitä osaa pyytää. Meillä on pienet lapset ja haluaisimme, että heistä joku voisi jatkaa tilaa. Toivomme, että maailma on vielä silloinkin pystyssä ja että olemme osanneet hoitaa tilaa ympäristön huomioiden ja samalla tehokkaasti.”

WWF pyrkii edistämään ympäristömyötäisiä viljelykäytäntöjä, joilla vähennetään ravinteiden, kuten fosforin ja typen, päätymistä vesistöihin ja Itämereen. Itämeren viljelijöiden ympäristöpalkinto on osa tätä työtä.

Tilaan voi tutustua täällä

Lähde: WWF Suomi
Kuva: Vapola

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.