p

Grönlannin jää sulaa nopeasti


Grönlannin jäätikön sulaminen on kiihtynyt viime vuosina. Vuodesta 2000 vuoteen 2008 jäätä on sulanut noin 1500 gigatonnia eli 1500 kuutiokilometriä. Se on nostanut merenpintaa puolella millimetrillä vuodessa eli yhdeksässä vuodessa noin viidellä millimetrillä. Viimeisten kolmen vuoden aikana, vuosina 2006-2008 sulaminen on ollut vielä nopeampaa. Jäätä on kadonnut lähes 300 kuutiokilometriä, mikä merkitsee 0,75 mm merenpinnan nousua vuodessa.

Maapallon ilmaston lämpeneminen on ollut nopeinta napa-alueilla ja Etelämannerta ja Grönlantia peittävien mannerjäätiköiden sulamista on seurattu tiiviisti. Grönlannin jäätikön sulaminen näyttää olevan nopeampaa, mutta sen nopeudesta on ollut monenlaisia arvioita.

Science-lehdessä julkaistussa kansainvälisessä tutkimuksessa Grönlannin jäätikön sulamista arvioitiin kahdella toisistaan riippumattomalla menetelmällä. Toinen perustuu painovoimasatelliitti GRACEn mittauksiin, toinen jäätikön liikkeiden mittauksiin ja uuteen alueelliseen ilmastomalliin.

Yhdistämällä eri menetelmillä saadut tulokset pystyttiin sulamisesta erottamaan kaksi erillistä prosessia eli jäätikön pinnan sulaminen ja jäätikkövirroista mereen valuneet jäätikönkappaleet. Lasku osoitti että jäätä on kadonnut saman verran kummallakin tavalla. Tutkijat arvioivat että Grönlannin jäätikön massan katoaminen on kiihtynyt 1990-luvun lopulta lähtien ja se jatkuu lähitulevaisuudessa samanlaisena.

Jäätikön pinnan sulaminen alkoi nopeutua vuoden 1996 tienoilla, mutta samaan aikaan lumen sataminen lisääntyi suunnilleen saman verran. Lisääntynyt sade peitti sulamisen alleen, joten sitä ei havaittu lähes kymmeneen vuoteen. Merkittävä osa pinnalta sulaneesta jäästä jäätyi uudelleen jäätä peittävään lumikerrokseen. Ilman tätä hidastumista Grönlannin jäätikkö olisi kutistunut kaksinkertaisesti verrattuna siihen mitä se nyt kutistui.

Lähde: YLE tiede

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.