p

Areva levittää säteilysaastetta Afrikassa


Ranskalaisen valtionyhtiön Arevan uraanikaivos Arlitissa Nigerissä vaarantaa alueen asukkaiden terveyden säteilyllä. Areva rakentaa parhaillaan Olkiluotoon ydinreaktoria ja kaavailee uraanikaivosta myös Suomen Lappiin. Teollisuuden Voima on hankkinut Olkiluodon reaktoreihin uraania samalta Arlitin kaivokselta.

Greenpeacen tutkimusryhmä mittasi Arevan kaivoksen lähellä, Akokanin kaupungin kaduilla, paikoin maantasossa jopa viisisataakertaisesti taustasäteilyn ylittäviä säteilyarvoja. Areva on väittänyt puhdistaneensa saastuneet alueet jo vuosia sitten.

"Greenpeace vaatii, että kaivosten aiheuttamasta saastumisesta tehdään riippumaton selvitys ja Areva velvoitetaan puhdistamaan ja korvaamaan aiheuttamansa vahingot. Tämä osoittaa jälleen kerran, että ydinvoima ei suinkaan ole päästötöntä vaan saastuttaa ympäristöä", sanoo tutkimusryhmää johtanut Greenpeacen säteilyturvallisuuden asiantuntija, fysikaalisen kemian tohtori Rianne Teule.

"Arevan kaivoksen aiheuttamat ympäristötuhot osoittavat, että yhtiö ei kanna vastuutaan ympäristön pilaantumisesta ja siitä asukkaille aiheutuvista terveyshaitoista. Arevaa ei tule päästää Suomeen etsimään uraania. Teollisuuden Voimalla on uraanin käyttäjänä osavastuu ympäristön saastumisesta Nigerissä," toteaa Greenpeacen ilmastovastaava Simo Kyllönen.

Greenpeacen tutkimusryhmä keräsi Nigerissä näytteitä, joiden analysointi jatkuu tammikuuhun. Akokanin kaupungissa saadut tulokset päätettiin kuitenkin julkistaa välittömästi, koska ne osoittivat ihmisten terveydelle aiheutuvan välitöntä vaaraa.Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.