p

Vihreä autiomaa leviää

Metsiä tuhotaan ja pienviljelmiä katoaa. Kyse on soijaviljelmistä, jotka pyyhkivät alueen yli ja korvaavat perinteisiä viljelykasveja. Hintataso maailmanmarkkinoilla ja kysyntä erityisesti Kiinassa kiihdyttävät kehitystä. 

Erikoislehti Oil Worldin mukaan Argentiina lisää tuotantoaan 52 miljoonaan tonniin, mikä on 20 miljoonaa tonnia enemmän kuin viime vuonna. Brasilia lisää 8 prosentilla, jolloin tuotanto nousee vähän yli 61 miljoonan tonnin. Myös Paraguay ja Uruguay saattavat lyödä kaikki ennätykset 40 ja 20 prosentin kasvullaan.

Yhdysvaltojen jälkeen Brasilia, Argentiina ja Paraguay ovat maailman suurimpia soijantuottajia. Niissä viljeltävät soijapaput ovat geenimuunneltuja.

Siemenet omistaa monikansallinen Monsanto-yritys, joka myös valmistaa glyfosaattipohjaista Roundup-torjunta-ainetta. Yrityksen hallussa on 90 prosenttia maailmanmarkkinoilla myytävistä muuntogeenisistä soijapavun siemenistä. Suuri osa soijapelloilta käytettävästä torjunta-aineesta valuu vesikanaviin ja voi tutkijoiden ja kansalaisjärjestöjen mukaan myrkyttää maaperän.

Espanjalaisen GRAIN-kansalaisjärjestöjen mukaan Argentiinan soijasato kattaa tänä vuonna puolet maan viljelypinta-alasta. Argentiina on toisaalta ollut keihäänkärkenä muuntogeenisten viljelykasvien käytössä alueella.

”Maradona-soijaksi kutsuttu muuntogeeninen soija tuli Brasiliaan Pohjois-Argentiinasta vuosina 2002 – 2004. Se tuli myös Boliviaan, jossa sitä viljellään nykyään kahdella miljoonalla hehtaarilla. Bolivian myötä alue on ohittanut USA:n tuotannossa”, sanoo tutkija Walter Pengue Buenos Airesin yliopistosta.

Dramaattisia vaikutuksia

Soijan leviämisellä Etelä-Amerikassa on pimeä puolensa. Brasiliassa soija työnsi altaan yli 2,5 miljoonaa pienviljelijää pelkästään Paranán osavaltiossa ja yli puoli miljoonaa Rio Grande do Sulissa. Soijan tultua tunnetuksia Argentiinassa on yli 60 000 pientilaa kadonnut. Paraguayssa soijaviljelmät peittävät yli 25 prosenttia viljelypinta-alasta.

”Soijan leviäminen on dramaattinen prosessi, joka koskettaa myös metsiä. Paranan alueella Paraguayssa on suuri osa metsää tuhottu, samoin Argentiinassa Chacon maakunnassa, jossa yli 100 000 hehtaaria metsää on saanut tehdä tilaa soijalle”, Walter Pengue sanoo.

Soijan korkeat maailmanmarkkinahinnat ja kysyntä erityisesti maailman suurimmassa soijan tuojamaassa Kiinassa ovat vauhdittaneet kehitystä Etelä-Amerikassa.

Walter Penguen mukaan kysyntä Kiinan ja Intian tapaisissa maissa kasvaa. Myös soijan kysyntä biopolttoaineen raaka-aineena kasvaa Euroopan unionin alueella. Ilmastonmuutoksen vaikutukset puhuvat myös soijapavun puolesta, sillä se ei ole niin herkkä kuin esimerkiksi viljakasvit.

Kyse on myös kustannuksista. Walter Penguen mukaan argentiinalainen viljelijä saa suuremmat tulot soijasta kuin esimerkiksi vehnästä. Tämän takia soijan viljelyala kasvaa vuosi vuodelta.

Soija on Walter Penguen mukaan kuin vihreä autiomaa, joka työntyy esiin ja levittäytyy. Se muuttaa maantiedettä, vaikuttaa ympäristöön ja ajaa ihmisiä mailtaan. Kun soijapapu tuli alueelle, se ei herättänyt suurtakaan huomiota. Nyt siitä on tullut määräävä ominaispiirre maataloudessa.

Lähde: global.finland

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.