p

Uuden öljyntorjuntalaitteiston prototyyppi valmistunut

Suomen ympäristökeskus SYKE sopi keväällä 2009 hankolaisen tuotekehittäjän kanssa uuden rannikolle soveltuvan öljyntorjuntajärjestelmän prototyypin suunnittelusta ja valmistuksesta. Laitteisto on kehitetty keräämään öljyä huomattavasti suurempia määriä kuin nykyisin käytössä oleva kalusto.Oranssit puomit keräävät öljyn merestä harjakeräimen kautta säiliöön. Kuva Jyrki Lastunen

Järjestelmä on tarkoitettu pysäyttämään mereltä rannikkoa kohti ajelehtiva öljy ja keräämään se talteen. Järjestelmän perusosan laitteisto käsittää kuljetuslautan ja sille asennusvalmiiksi lastatut ohjauspuomit, öljynkeräysyksikön ja ankkurointilaitteet. Laitteisto on tarkoitettu levitettäväksi ja ankkuroitavaksi veden pinnalla ajautuvan öljyn eteen. Laitteisto on suunniteltu myös kytkettäväksi rinnakkain toisten samanlaisten laitteistojen kanssa niin, että ne yhdessä muodostavat rantaa suojaavan ketjun eli öljyntorjuntajärjestelmän. Järjestelmän lisäksi peruslaitteiston eri osat kuten keräysyksikkö, ohjauspuomit ja ankkurointilaitteet sisältävät uusia teknillisiä ratkaisuja.

Suomen öljyvahinkojen torjuntavalmiutta on edelleen parannettava mahdollisia suurvahinkoja vastaan sekä avomerellä että rannikolla. Esiteltävä laitteisto soveltuu poistamaan rannikon öljyntorjuntakyvyssä olevia puutteita.

Lähde: Suomen ympäristökeskus

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.