p

Palmuöljytuotanto paisuu Indonesiassa

Nopeasti laajeneva palmuöljytuotanto heikentää paikallisten ihmisten asemaa ja tuhoaa ympäristöä, indonesialaisjärjestö varoittaa."Öljypalmuplantaasien laajentaminen on pysäytettävä", sanoo Suomessa vieraileva Norman Jiwan indonesialaisesta Sawit Watch -järjestöstä. Sawit tarkoittaa öljypalmua. Järjestö seuraa öljypalmuviljelmien sosiaalisia vaikutuksia, jotka ovat jo tähän mennessä vakavia. Yksi kärsijä on ruokatuotanto.

Jiwanin mukaan öljypalmujen viljelyn vaikutukset ihmisten elämään ovat huomattavia ja etupäässä haitallisia alkaen ihmisoikeuskysymyksistä kuten oikeudesta maahan. Valtio saattaa esimerkiksi julistaa maa-alueita "ei-kenenkään-maaksi", jolloin se itse voi vuokrata maan kansainvälisille yhtiöille palmuöljyn tuotantoa varten ja kerätä tulot.

Sawit Watchin tietojen mukaan öljyplantaasien tieltä on raivattu tämän vuosikymmenen aikana 18 miljoonaa hehtaaria metsää, kertoo Jiwan. Osittain öljypalmujen istuttamista koskevan säännöstelyn johdosta palmuja on istutettu kuitenkin vain 7,8 miljoonaa hehtaaria.

Ruokatuotanto jää jalkoihin

Jo tähänastinen öljypalmujen leviäminen on syrjäyttänyt ruokatuotantoa. Sumatra tunnettiin Jiwanin mukaan ennen riisiaittana, mutta nykyisin öljypalmuplantaasit ovat syrjäyttäneet riisipellot.

Jiwan ei halua edes spekuloida, mitä vaikutuksia biodieselin tuotannon laajentumisella olisi, sillä nykytilanne on hänen mielestään jo riittävän vakava peruste laajenemisen pysäyttämiselle. Indonesiassa on ollut palmuöljyplantaaseihin liittyen yli 500 konfliktia tällä vuosikymmenellä.

Indonesian hallitus suunnittelee palmuöljytuotannon kaksinkertaistamista nykyisestä 20 miljoonasta tonnista 40 miljoonaan tonniin vuoteen 2020 mennessä. Tämä ei sisällä palmuöljystä tehtävän biodieselin markkinoiden kaavailtua kasvua.

"Ongelma on siinä, että biodiesel-markkinat kyllä löytyvät, jos Indonesian hallitus lupaa kasvattaa öljyn tuotantoa", Jiwan varoittaa. "Puolet indonesialaisesta palmuöljystä menee tällä hetkellä energiakäyttöön, ja jotakuinkin sama puolisko menee myös ulkomaille."

Sertifikaattien odottelu ei auta

Sawit Watch on yhtenä kansalaisjärjestöjen edustajana mukana etupäässä teollisuuden pyörittämässä Roundtable of Sustainable Palm Oil -yhdistyksessä. Jiwanin mielestä jo se, että sääntöjä kestävällä palmuöljytuotannolle kehitetään, on hyvä asia, mutta tekniset säännöt ovat vain osa ratkaisua. Myös muutoksen hitaus harmittaa häntä.

Jiwan kertoi myös Helsingin kaupunginhallitukselle palmuöljyn ongelmista. Helsingissä pitäisi tehdä päätös siitä, jatketaanko julkisen liikenteen biodiesel-kokeilua hankkeen päättymisen jälkeen. Uutta NExBTL-polttoainettaan markkinoiva Neste Oil on luvannut, että kaikki sen käyttämä palmuöljy tulisi vuoteen 2015 mennessä sertifioiduilta plantaaseilta.

"Mutta mitä ennen sitä", Jiwan kertoo kysyneensä Helsingin päättäjiltä. "Ongelmat eivät ole syntymässä vasta vuonna 2015, vaan ovat käsissämme jo nyt."

Jari Nousiainen
Lähde: Kepa

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.