p

Lumipeitettä ja jäätä havainnoidaan satelliittien avulla


Satelliittitiedot muun muassa lumipeitteen ja jään laajuudesta ja määrästä maapallolla tarkentavat tulevaisuudessa ilmastomallien tuottamia ilmastoskenaarioita. Uusia satelliitteja hyödyntäviä kaukokartoitushankkeita suunnitellaan jatkuvasti.

Neljännessä hallitustenvälisessä ilmastonmuutospaneelissa (IPCC) todettiin lumipeitteen vähentyneen maailmanlaajuisesti. Lumen ja jään väheneminen on yksi ilmastonmuutoksen etenemisestä kertova mittari. Ilmatieteen laitoksen koordinoimassa ja Euroopan avaruusjärjestön ESAn rahoittamassa GlobSnow-hankkeessa kerätään maailmanlaajuinen historiallinen aikasarja satelliittiaineistosta, joka määrittää lumipeitteen laajuutta ja määrää. Hankkeessa hyödynnetään niin Euroopan avaruusjärjestö ESAn, Europpalaisen satelliittijärjestön EUMETSATin kuin amerikkalaistenkin satelliittien välittämää aineistoa.

Ilmatieteen laitos on mukana myös CoReH20 -satelliitin valmistelua johtavassa ryhmässä. CoReH20 -satelliitin on tarkoitus mitata lumipeitettä kahden satelliitin mukana kulkevan tutkan avulla maailmanlaajuisesti. Tällä hetkellä CoReH20  satelliitti on mukana esisuunnitteluvaiheessa kahden muun hankkeen kanssa. Euroopan avaruusjärjestö tavoitteena on rakentaa ja laukaista yksi suunnitteilla olevista satelliiteista. Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Jouni Pulliainen on mukana CoReH20-satelliitin valmistelua johtavassa ryhmässä.

Ilmastonmuutoksen etenemisen tarkkailu on keskeisessä roolissa myös uudessa Ilmatieteen laitoksen satelliittihankkeessa, jossa kehitetään menetelmiä Hollannin ja Euroopan avaruusjärjestön uuteen TROPOMI-mittalaitteeseen. TROPOMIn mittauskohteina ovat erityisesti alailmakehän ilmanlaatuun ja ilmastonmuutokseen vaikuttavat otsoni, typpidioksidi, hiilimonoksidi, metaani, aerosolit ja UV-säteily. Laite on tarkoitus laukaista avaruuteen vuonna 2014.

Lähde: Ilmatieteenlaitos

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.