p

Keskiämpötila pysynyt vakiona vuosikymmenen

Maapallon keskilämpötila on pysynyt viimeiset kymmenen vuotta lähes muuttumattomana. Tutkijat eivät ole 11 vuoteen havainneet globaalissa lämpenemisessä minkäänlaista nousua. Samalla ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on jatkanut nousuaan ja on uuden, Science-lehteen hyväksytyn amerikkalaistutkimuksen mukaan nyt korkeimmillaan yli 15 miljoonaan vuoteen, kirjoittaa Turun Sanomat.

Se, mitä maapallon lämpötilalle ja ilmastonmuutokselle on parhaillaan tapahtumassa, askarruttaa eri tieteenalojen parhaita ja arvostetuimpiakin tutkijoita. Tutkijat ovat nyt pyrkineet analysoimaan ja purkamaan osiin niitä syitä, mistä lämpötilan tasaantuminen johtuu. Erilaiset ilmastomallit ottavat kuitenkin hyvin vähän huomioon nykyisenlaisia 10–15 vuoden lämpötilatasanteita.

Syitä lämpötilan tasaantumiseen voi olla useita: El Nino -ilmiön syklin harveneminen, valtamerten 30 vuoden lämpösykli, tavallista pitempään jatkunut Auringon aktiivisuuden lasku, vulkaaninen toiminta ja siitä aiheutuva aerosolihiukkasten kierto Maan ilmakehässä ja vastaavasti ihmisen aiheuttamat pienhiukkaspäästöt.

Toisaalta on alettu myöntää, että ilmastomallit eivät vielä riittävän hyvin ja tarkasti kuvaa ja ennusta ilmastonmuutosta. Monet luonnontieteilijät ovat myös sitä mieltä, ettemme vielä tunne riittävän hyvin maapallon termostaattista toimintaa.

Amerikkalaistutkijat aurinkofyysikko Judith Lean ja ilmastomallintaja David Rind ovat äskettäin Geophysical Letters -lehdessä raportoineet, että El Nino ja La Nina -ilmiöt tuovat vaihtelua keskilämpötilan nousutrendiin. Esimerkiksi voimakkaan El Nino -ilmiön esiintyminen vuonna 1998 nosti keskilämpötilan korkeaksi. Ennätystä ei ole hiilidioksidipitoisuuden kasvusta huolimatta ylitetty.

Auringon aktiivisuus taas oli minimissään vuosina 2002–2008 ja edelleen kotitähtemme on poikkeuksellisen syvässä minimissä. Aktiivisuuden ennustetaan nousevan taas normaaliin syklisen vaihtelunsa tapaan. Aktiivisuuden kasvun pitäisi kiihdyttää maapallon lämpenemistä jopa niin, että vuosina 2010–2015 olisi osittain lämpimämpää kuin vuonna 1998.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.