p

Jäätiköiden sulaminen tuo 1980 luvun myrkyt takaisin


Tuskin kukaan haluaa 1980 luvun hiusmuotia ja olkatoppauksia takaisin. Emme myöskään jo 1980 luvulla kiellettyjä vaarallisia kemikaaleja. Valitettavasti Alppien jäätiköiden sulaminen tuo myrkyllisiä orgaanisia yhdisteitä takaisin.

Tutkijat (Swiss Federal Institute of Technology Zürich) ovat tutkineet Sveitsissä Oberaar järven sedimenteissä olevien vaarallisten aineiden pitoisuuksia. Järven epäpuhtaudet olivat huipussaan 1970 luvulla, mikä johtui pääasiassa muovin-, elektroniikan- ja torjunta-aineiden valmistuksessa käytetyistä kemikaaleista. Kun havaittiin, että yhdisteet olivat myrkyllisiä, ne kiellettiin. Pitoisuudet putosivat 1980- ja 1990 luvulla.

Tutkijat havaitsivat kiellettyjen kemikaalien, kuten torjunta-aineiden jotka on yhdistetty Parkinsonin tautiin, virtaavan sulamisvesien mukana kiihtyvällä vauhdilla 1990 luvulta lähtien.

Tutkijoiden mukaan jäätikön sulamisvedet valuvat Oberaar järveen. Jäätikkö on varastoinut kemikaaleja vuosikymmeniä, nyt jäätiköt sulavat ja tuovat mukanaan myrkyllisiä orgaanisia yhdisteitä. Tätä prosessia nopeuttaa merkittävästi ilmastonmuutos, tutkijat varoittavat.

Ongelma ei ainoastaan ole Alppien sulavissa jäätiköissä. Myrkylliset kemikaalit kulkeutuvat pitkiä matkoja esim. ilmavirtausten mukana ennen kuin päätyvät jäätiköille. Monet muut jäätiköt voivat myös olla saastuneita ympäri maapallon. Myrkyllisiä kemikaaleja on tavattu jo aiemmin napa- ja arktisilla alueilla.                

Monia myrkyllisiä kemikaaleja käytetään yhä muovi- ja elektroniikkalaitteissa, kuten bromattuja palonestoaineita.

Jos kiinnostaa NewScientist'in sivulla enemmän ja tarkemmin >> (engl)

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.