p

Isojen kysymysten ratkaiseminen jää Kööpenhaminaan


Eilen päättyneissä Bangkokin kaksiviikkoisessa ilmastokokouksessa otettiin pieniä edistysaskeleita valtaisan neuvottelutekstin tiivistämiseksi. Keskeiset kysymykset, kuten kehittyneiden maiden päästövähennystavoitteet ja niiden riittävyys verrattuna tieteen asettamiin vaatimuksiin sekä kehitysmaiden toimet ja niiden rahoittaminen, ovat kuitenkin kaikki edelleen avoinna.

Bangkokin kokouksessa korostui myös kehittyneiden ja kehitysmaiden välinen näkemysero siitä, onko neuvotteluiden tavoitteena uusi, Kiotoa laajempi sopimus, jossa on sitoumuksia kaikille maille, vai säilyykö Kioton pöytäkirja ennallaan.

Eniten huomiota herättänyt avaus Bangkokissa tuli Yhdysvalloilta, joka ehdotti uuden ilmastorahaston perustamisesta Maailmanpankin alaisuuteen. Keskusteluissa painottui entisestään riittävän, ennakoitavissa olevan ja oikeudenmukaisesti hallinnoidun rahoituksen merkitys sopimuksen aikaansaamiseksi.

"Bangkokin kokous toi entistä paremmin esiin sen, miten suurista asioista ilmastoneuvotteluissa on kyse. Samalla on kuitenkin selvää, että viime kädessä sopimuksen syntyminen on kaikkien maiden edun mukaista", toteaa Suomen pääneuvottelija Sirkka Haunia.

Bangkokissa käydyn kahden intensiivisen kokousviikon jälkeen jäljellä on enää viikko neuvotteluita ennen 7. joulukuuta Kööpenhaminassa käynnistyvää ilmastokokousta, jossa on tarkoitus saada aikaan Kioton jälkeinen sopimus. Neuvotteluja jatketaan Barcelonassa 2.–7. 11. 2009.

Lähde: YM


Eli ilmastokokouksessa Bangkokissa ei edetty juuri lainkaan ja tärkeimmät kysymykset ovat edelleen levällään. Kaikki maat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että lämpötilan nousu on rajoitettava kahteen asteeseen.  Keinoista ollaankin eri mieltä.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.